Source (copied): KZai (she took it from Hana)
Note: I striked out the ones I did not use / edit
If anyone needs in English, please shout in the comment below.
Bahan-bahan (6 orang )
400g1 kg mee kuning - celur n toskantauhu goreng - goreng n hiris- sawi celur dan taugeh
- lada merah - hiris
daun sup/daun bawang - hiris- telur rebus
- limau nipis@ limau kasturi
jeruk lada@ cili
510 btg atau lebih cili kering
- segenggam udang
geragauudang kering - 1/2 biji bawang besar @ 3-5 biji bwg merah
- 2 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 sudu makan sos tomato - leh ganti ngan air asam jawa
- 2 biji keledek sederhana - rebus dan blend ngan air rebusan daging@udang.
300g daging - rebus hingga empuk n hiris nipis. air rebusan ketepikan.5++500g ekor udang segar - rebus separuh masak. air udang ketepikan.- gula melaka
- garam n perasa (jika suka)
- air secukupnyer - jika kuah terlalu pekat
Cara-cara
- bwg besar@bwg merah,bwg putih dan lada kering potong2 kemudian goreng sekejap dengan minyak yg sedikit.angkat.
- blend bwg n lada kering td masukkan juga halia dan lengkuas hingga hancur.
- panaskan minyak. tumis bhn blend hingga pecah minyak. masukkan sos tomato n udang geragau. tumis lagik.
- masukkan air rebusan daging,rebusan udang, daging n keledek.perasakan ngan garam n gula. didihkan hingga kuah agak pekat baru kaww! jika terlalu pekat sgt tmbhkan air yer..last sekali baru masukkan udang. tutup api.
- hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, taugeh, sawi,limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng, lada merah, jeruk chili/jeruk lada dan curahkan kuah tadi. siap!
No comments:
Post a Comment
Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)