Search my Blog

Saturday, February 26, 2011

Apple Crumble

  This is a very simple dessert to prepare but very delicious.... It is my boys' favourite and AngahRuz wanted to try making the dessert so in case he stays away from home this year he can prepare his favourite dessert himself. So here is the outcome....
 This dessert is also very suitable for toddlers and Liana likes it too. This is also to fulfill a request from Shahim on recipes for toddlers.

By: Roz@HomeKreation
Size: 6"x9" casserole
INGREDIENTS:
3 Fuji Apples - peeled/cored & sliced thinly 
3 tbsp Brown Sugar for sprinkling*
1 tsp Cinnamon Powder* (* mixed) 
75g Flour
40g Butter
1 tbsp Sugar 

CUSTARD SAUCE:
250ml Fresh Milk
1 tbsp Sugar
1 tbsp Custard Powder
1/2 tsp Vanilla Essence

METHOD:
1. Arrange sliced apples in a greased casserole.
Sprinkle with 1 tbsp cinnamon sugar.
Arrange another layer of apples & repeat with a third layer.

2. Mix flour & buter until resemble breadcrumbs and mix in sugar.
Sprinkle on top of apple slices.

3. Bake at 180C for 30 minutes until browned.

4. Mix custard ingredients and microwave 4-5minutes, stir every one minute.

5. Served Apple Crumble with custard sauce and vanilla ice-cream.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Pemanis mulut ataupun sebagai hidangan minum petang yang mudah di sediakan tapi sangat enak. Sesiapa saja boleh sediakan pm ini, anak lelaki Along yang kedua (AngahRuz) yang tolong sediakan. Resepi ini juga adalah untuk memenuhi permintaan dari Shahim (resepi untuk toddlers).

Size: 6"x9" casserole
BAHAN2:
3 biji Epa Fuji - kupas kulit & hiris
3 sb Gula Perang*
1 st Serbuk Kayu Manis* (* campur) 
75g Tepung
40g Mentega
1 sb Gula 

SOS KASTAD:
250ml Susu Segar
1 sb Gula
1 sb Tepung Kastad
1/2 st Esen Vanilla

CARA2:
1. Gris bekas kaserol and susun hirisan epal.
Tabur 1 sb gula campuran kayu manis.
Susun lagi hirisan epal & ulangi sehingga 3 lapis.

2. Campur tepung & mentega seperti serbuk roti.
Campurkan gula & tabur ke atas hirisan epal.

3. Bakar 180C selama 30 minit.

4. Campur rata kesemua bahan sos kastad.
Masak dgn microwave 4-5 minit, kacau setiap seminit.
5. Hidangkan Apple Crumble dgn sos kastad & aiskrim vanilla.
Beautiful dessert bowl: courtesy from my lovely blog friend Mxxxxxx

8 comments:

  1. sedapnye nampak apple crumble tu kak.. bhn2nya ni kena masuk dlm list shopping esok ni

    ReplyDelete
  2. nak pinjam mangkuk dessert! hihihi

    ReplyDelete
  3. Yani,
    Tak byk bahan2 dia, cuma beli apple yg lain2 tu tentu ada kan. Nyummmmm... best betul makan ni tadi....hehe

    Nor,
    Nak apple crumble boleh, mangkuk tak boleh...hehe. Kita pun ada sebiji jer adiah dari member kesayangan...hehe.

    ReplyDelete
  4. nampak pun dah sedap:)apalagi jika dimakan.masuk senarai menunggu ni:)

    ReplyDelete
  5. My favourite crumble, love it anytime..

    ReplyDelete
  6. Salam kak..
    Rajin la akak...sedap lak nampaknya tuuu...

    ReplyDelete
  7. Salam.. Mesti maniskan.. Nampak sangat sedap.. :)

    ReplyDelete
  8. saya tengok resepi along kat Aroma ,terus teruja nak buat.Inilah resepi paling sedap drpd yg pernah saya cuba sebelum2 ni.Mmg akan ulang buat lagi.Saya pakai susu cair sb takde susu segar dan pakai epal Grannys.Tksh

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)