Search my Blog

Sunday, February 27, 2011

Kerabu Jantung II (Spicy Banana Heart Salad)

 Banana heart from my backyard tree.... You will find many recipes of banana hearts in my blog because I have generous trees which keep on fruiting. So here is another recipe of banana heart that I've created, very delicious.....!
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 Banana Heart/Flower
1 Red Chili*
1 Green Chili*
Some Chili Padi*
2 Shallots*
1 cm Belachan*
2 tbsp Dried Shrimps* (* pounded) 
1/4 cup Fresh Grated Coconut
Salt

METHOD:
1. Peel banana heart and keep only the soft edible part.
Boil until soft & sliced thinly.
2. Mix pounded ingredients with coconut & salt.
3. Heat up few tbsp oil & stir fry pounded ingredients until fragrant.
Add in banana heart & stir well for few minutes.
4. Dish out & serve.

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kerabu yang sungguh enak. Kat rumah ni pokok pisang tak berhenti2 berbuah, alhamdulillah rezeki.

Resepi oleh: Roz@HomeKreation
BAHAN2:
1 biji Jantung Pisang
1 biji Cili Merah*
1 biji Cili Hijau*
Cili Padi*
2 ulas Bwg Merah*
1 cm Belacan*
2 sb Udang Kering* (* tumbuk) 
1/4 cwn Kelapa Parut
Garam

CARA2:
1. Kupas jantung, buang bahagian luar yg keras.
Rebus sehingga lembut & hiris nipis.
2. Campurkan bahan tumbuk dgn kelapa & garam.
3. Panaskan sedikit minyak & goreng bhn tumbuk sehingga wangi.
Masukkan jantung & masak beberapa minit.
4. Hidangkan dengan nasi.

11 comments:

  1. assalam along kerabu jantung tak pernah makan ,jantung rebuih cicah sambal tempoyak alamak sedapnya ,meleleh ayaq liuq

    ReplyDelete
  2. assalammualaikum along..
    macam2 ada..talam cendol ..appple crumble ..kek batik..n kerabu jantung..semuaaa sedapp2.lama tak mkn2 kat sini huhu..

    ReplyDelete
  3. Alamak teringin nak makan kerabu jantung pisang pulak.Satu lagi menu yang sihat Cm masuk list dulu ya.Nak cuba versi Along.:)

    ReplyDelete
  4. Is it that different banana varieties will yield hearts of different fragrances?
    Some that I've eaten has a very strong fragrance(which I don't like) and some smell very neutral (of which I prefer)

    ReplyDelete
  5. Kerabu jantung pisang! Saya suka makan jantung pisang ni. Banyak khasiat dia. K

    Kalau tak silap, kita disarankan makan jantung pisang sekurang2nya sekali seminggu.

    thanks for the recipe, tak pernah tahu plak ada recipe nih.

    Tq ;)

    ReplyDelete
  6. Salam AlongRoz...
    I dah cuba u punya resepi Apple Crumble tu.....sedap!!!! 1st time cuba buat..terus jadik...pastu sedap sangat...tq for sharing the resepi ya...

    ReplyDelete
  7. Very interesting salad,looks yumm!

    ReplyDelete
  8. tak pernah mkn jantung pisang... nti balik mesia nak cuba la... kerabu tu nampak sedap!

    ReplyDelete
  9. tak pernah lagi makan kerabu jantung pisang..
    nampak sedap kerabu along ni..

    ReplyDelete
  10. alahai dah lama tak buat..time panas2 ni memang sesuai.kalau buat musim hujan mau kembong perut kan along kan?..kan?

    ReplyDelete
  11. Chikmi,
    Wsalam. Along pun meleleh air liur dengo jantung cicah tempoyak... tak pnh try nanti bila ada duyan leh cuba.

    Fara Dean.
    Wsalam. Jemput ler makan2 kat rumah along ni... dah abis makan tolong basuh pinggan ya...kikiki.

    CikManggis,
    Sedap versi along ni. Cuba CM tengok versi pertama yg along post dulu, sedap gak.

    Wendy,
    Have not come across the ones with fragrant. My banana is Pisang Abu and the heart is 'sweet'.

    Shasha,
    Maceh kasi info, kalau tak risau gak dok mkn jantung pisang ni selalu.

    3E,
    Laju nya dah buat Apple Crumble, senang di sediakan tapi sangat sedap kan... anak2 sure suka. TQ cuba.

    Priya,
    Thanks & I love it.

    inaku79,
    Bila nak balik Msia...lama lagi ke, nanti jangan lupa buat bila balik nanti tau.

    Ayu,
    Oo rugi2... sedap tau tapi kena cari jantung yg tak kelat.

    anymz/Kak Anim,
    Betul ke Kak Anim mkn jantung leh kembung perut? Along makan ok je... suspen jer dengor...

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)