Search my Blog

Wednesday, March 30, 2011

Black Bottom Banana Cake


 Another marvelous banana cake recipe.... What I like about it, is using only one egg to produce a standard size cake and yet the cake is light & fluffy. Many others have tried it too with positive comments. I made this to return my friend's container (who gave me Kelupis the other day).
By: Roz@HomeKreation
Source: Taste of Home / Ika
Makes 8" square (Original used 13"x9" pan which I find too big)
INGREDIENTS:
1/2 cup Butter - softened 
1 cup Sugar (I reduced slightly) 
1 Egg
1 tsp Vanilla Essence
1 1/2 cup Mashed Ripe Bananas
(6 Pisang Abu) 
1 1/2 cup Plain Flour*
1
tsp Baking Powder*
1
tsp Baking Soda*
1/2
tsp Salt* (* combined)
1/4 cup Cocoa
Powder

METHOD:
1. Cream butter and sugar until light and fluffy. 
Beat in egg and vanilla. 
Stir in the bananas. 
Add in flour mixture and mix well.

2. Divide batter into two portions.
Add cocoa to one portion & spread into the greased baking pan. 
Spoon remaining batter on top.

3. Bake at 170° for 30 minutes or until the a toothpick inserted near the center comes out clean.

Cool a wire rack.
************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Resepi ni hanya menggunakan sebiji telur utk menghasilkan kek yg agak besar. Kek nya lembut & gebu. Rasa pun sangat sedap.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Taste of Home / Ika
Saiz 8" persegi
BAHAN2:
1/2 cwn Butter - lembutkan
1 cwn Gula
1 bj Telur
1 st Vanilla Essence
1 1/2
cwn Pisang Lecek (6 Pisang Abu)
1 1/2 cwn Tepung Gandum*
1
st Baking Powder*
1
st Baking Soda*
1/2
st Garam* (* satukan)
1/4
cwn Serbuk Koko

CARA2:
1. Pukul butter & gula sehingga ringan & gebu.
Masukkan telur & esen vanilla, pukul rata. 
Masukkan pisang & kacau rata. 
Masukkan tepung & gaul sehingga sebati.

2. Bahagi adunan kpd dua adunan.
Masukkan koko ke dlm satu bahagian & ratakan ke dlm tin yg di gris.
Sudukan sebahagian lagi di atas nya.

3. Bakar 170° selama 30 minutes atau sehingga masak.
Sejukkan di atas redai.

12 comments:

  1. Assalam along, memang sedap brownies/cake ni kan..
    nanti ingat nak buat lagi lah..

    ReplyDelete
  2. wah nmpk sedap... cantik gitu.. x perna buat lg.. nk try juga...

    ReplyDelete
  3. as salam, salam perkenalan dari saya..saya da pernah buat kek ni, mmg sgt mudah, lembut dan sedappp...masa tu sy guna superfine flour sbb nak abeskan stok, tmbh 1tsp bp dan 1/2tsp soda..alhamdulillah menjadi..cuma susah skit nak potong sbb lembut sgt..and manis skit utk sy so next time akan kurangkan gula..definitely will bake this cake again!!

    ReplyDelete
  4. salam along..

    rasanya ini resepi yg sama yg kita baru buat aritu (belum update lagi).. cuma bezanya.. yg kita buat tu ada tambah choc chips. menurut sumber.. resepi rima singapore.. kompius pulak sapa empunya resepi ni eik.. hehe.. tp memang bestlah benda ni... rasa mcm nak buat lagi... syok je mkn..

    ReplyDelete
  5. salam along, cuit2 sket kek tu..hehe

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum Along
    Resepi dah print tp bilalah nak buat...kalau resepi guna pisang mmg kena kiv sbb pisang laju je habis kat rumah.

    ReplyDelete
  7. salam Along..terima kasih ya..Cm ambik resepi kek ni dan dah siap dah:) dan dah nak habis..sedap:)

    ReplyDelete
  8. Nor,
    Sket jer tau... nganga mulut cepat, kita suapkan...hehe.

    Ayu,
    Ayu pun dah buat ya, mmg sedap wl pun hanya sebiji telur kan.

    Priya,
    Thanks.

    Diana,
    Cubalah, bhn pun tak byk tapi berbaloi cuba.

    Marina,
    Guna tpg gandum pun dah lembut, kalau guna superfine flour mmg teramat lembut ler jadi nya.

    Madiha,
    Wsalam. Tentu sedap tambah choc chips kan.

    Noorsha,
    Cuit2 jer tau jangan masuk mulut pulak...hehe

    Mamasya,
    Liana pun hantu pisang gak, cepat jer abis tapi kalau pisang Abu tak da org kacau, tulah sempat buat kek ni...hehe.

    CikManggis,
    Wsalam. Maceh cuba... wah2 laju cam ketapi express....hehe

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah buat lg 2nd time.Belum sejuk betul kerat bg jiran sb dia hantar srpn psg tnduk grg.Pastu kerat lg utk jirn sblh pulak,mnntu,besan.Saved dlm 4 jari psegi utk suami sb dia nmpk i dok mmukul sblum pergi kerja.Tak boleh simpan2 lama2 /byk2 kat umah.Bahaya.I dok munch je nnti

    ReplyDelete
  10. hehehe Ain ni tak henti2 buat kuih... hati2 kang badan naik mcm di pam2...hehehe. Gurau2 jer... congrats sbb kek menjadi.

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)