By: Roz@HomeKreation
Source: Ummi HSH
INGREDIENTS:
2 pieces Fish
100ml Water - add more if you like
2 tbs Oil
Salt
5 Shallots*
3 cloves Garlic*
3cm Young Ginger*
2 Red Chilies* (* Chopped)
1/2 Ginger Bud**
2 Kaffir Lime Leaves**
4 - 5 Chili Padi** (** finely sliced)
SAUCE:
2 tbsp Chili Paste
1 tbsp Tomato Sauce
2 tbsp Plum Sauce
2 tbsp Sugar
2 tbsp Chili Sauce
1 tbsp Lime Juice
1 tsp Sweet Soy Sauce
METHOD:
1. Rub fish with salt & marinate for 10 min.
Place it on a greased plate & add water.
Steam until cooked (abut 10-15min).
2. Heat up oil in a wok & stir fry chopped ingredinets for 1 min.
Add in sauce ingredients & stir well until boiled.
Add in sliced ingredients, gravy from steamed fish & salt.
Cook until thicken & pour onto steamed fish.
3. Serve right away with white rice.
***************************************
Terima-kasih Ummi share resepi, Along share kat sini pula ya.
Sumber: Ummi HSH
(Along modify sedikit sebanyak & taip semula resipi)
BAHAN2:
2 ketul Isi Ikan
100ml Air - tambah kalau nak lebih kuah
2 ketul Isi Ikan
100ml Air - tambah kalau nak lebih kuah
2 camb Minyak
Garam
5 ulas Bawang Merah*
3 ulas Bawang Putih*
3cm Halia Muda*
2 biji Cili Merah* (* Cincang halus)
5 ulas Bawang Merah*
3 ulas Bawang Putih*
3cm Halia Muda*
2 biji Cili Merah* (* Cincang halus)
1/2 kuntum Bunga Kantan**
2 helai Daun Limau Purut**
4 - 5 biji Cili Padi** (** Hiris halus)
2 helai Daun Limau Purut**
4 - 5 biji Cili Padi** (** Hiris halus)
Bahan2 sos:
2 sb Cili Kisar
1 sb Sos Tomato
2 sb Sos Plum
2 sb Gula
1 sb Sos Tomato
2 sb Sos Plum
2 sb Gula
2 sb Sos Cili
1 sb Jus Limau Nipis/Kasturi
1 st Kicap Manis
1 sb Jus Limau Nipis/Kasturi
1 st Kicap Manis
CARA2:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
Kukus hingga ikan masak.
2. Sementara itu, panaskan minyak & tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
3. Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.
Ini sedap di makan dengan nasi putih...yum yum..
ReplyDeleteSlurp, mouthwatering steamed fish, delicious!
ReplyDeleteSalam.. Alahai pagi2 dah tengok menu sedap.. Ni yg tergoda nih.. :) Kak Alongroz, boleh Nur tahu kampung akak tu kat mana? Takde ke yg nak menyiram pokok2 bunga kt kg akak tu.. Sayang dibiarkan layu..
ReplyDeleteSalam along!!! alahaiiiiiiii rajinnnyer along! cayang dia! nak jugak! nanti kita dtg malam2 ya hihihi
ReplyDeleteena b.k: emmmm sdapnyee mkygg..terliurr plakkk mlm2 nii..sdapnyeeeeeeeeeeeeeee..
ReplyDelete