By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 bunch Young Tapioca Leaves
4 Shallots*
Some Chili Padi*
1 Green Chili*(*pounded)
1 tsp Turmeric Powder
Smoked Fish Flesh or Ikan Bilis
1/2 pot Coconut Milk
Salt
METHOD:
Place all in a pot & stir all the time until boiled and tapioca leaves are really tender.
Serve with white rice.
*************************
Masak Lemak Pucuk Ubi & Ikan Salai
BAHAN2:
1 ikat Pucuk Ubi
4 ulas Bwg Merah*
Sedikit Cili Padi*
1 biji Cili Hijau*(*tumbuk)
1 st Serbuk Kunyit
Isi Ikan Salai or Ikan Bilis
1 ikat Pucuk Ubi
4 ulas Bwg Merah*
Sedikit Cili Padi*
1 biji Cili Hijau*(*tumbuk)
1 st Serbuk Kunyit
Isi Ikan Salai or Ikan Bilis
1/2 periuk Santan
Garam
CARA2:
Masukkan kesemua bahan2 ke dlm periuk, kacau selalu sehingga menggelegak & daun ubi betul2 lembut.
Hidangkan dgn nasi putih (sedap kalau ada sambal belacan).
Garam
CARA2:
Masukkan kesemua bahan2 ke dlm periuk, kacau selalu sehingga menggelegak & daun ubi betul2 lembut.
Hidangkan dgn nasi putih (sedap kalau ada sambal belacan).
salam Along..sayur fav niii..dh lama x buat, issh sedapnya, rasa mcm nak buat esok..:)
ReplyDeleteWaaaaaa.. Kak Alongroz hari2 masak lauk sedap2.. Nak datang rumah boleh tak??
ReplyDeleteassalamualaikum kak, wahhh..sama pula menu kita hari yer kak...cuma Tun MIL yang masakkan...
ReplyDeleteSalam along cayang!!! perut kita tgh lapo lah pulak tuuu nmpk pucuk ubi ituuuu terasa nak makan jerr! kita dah lama ni along cuti makan pucuk ubiii :-( sian kat kita sob sob sedap tuuuu! kalaulah ada sambal belacan kalau lemak2 ni sedapnyer sambal belacan hihihi... rindu kat along! cayang dia!
ReplyDeleteYummie .... super delicous :)
ReplyDeleteTheBlogShops { Malaysia BlogShops Directory } :) Join FREE! www.theblogshops.com
gulai pucuk ubi mmg pebret kak rose nih... tp pas makan boleh angin satu badan tu yg x tahan... masa makan x hengat tu suma!
ReplyDeletemasak kuning ni dgn apa pun sedap..segala daun kita boleh buat gulai masak lemak kan?..hehe
ReplyDeleteorang2 negori memang panggil masak lemak ni gulai.dah jadi kebiasaan kami lah along..:D
Along...kalau masak lemak sayur gini mmg favorit..pucuk paku..pucuk ubi..suka.
ReplyDeleteYummynya tengok puding dan kek choc kat bawah tu.
I wish we could get some tapioca leaves here but sadly not. We have not have this delicious for sometime. That looks very yummy-licious.
ReplyDeletesalam kak..senang2 jenguk la dapur saya. link akak ada kat sana..i follow...
ReplyDeletesalam alongsedapnya nampak... suka ita tengok gulai lemak macam ni tambah ikan salai.. makan mahu berpinggan 2.. sampai lupa diet
ReplyDeleteCik Roz,
ReplyDeleteMsk lmk syr ubi kayu dgn ikan salai, mmg best in the world. Tmbh sikit bubuk kering, lg lah terangkat :)
Cik Mal.