Search my Blog

Monday, August 22, 2011

Green Peas Cookies (Biskut Kacang Peas)

 Finally I had my first cookies.... I've selected this Green Peas Cookies as my first choice after eyeing for it since last year at DG's house but only last June that I found the green peas flour in my hometown - have not found the flour in Miri yet. I ate the cookies years ago bought by my sister in KL & love it so much.

I've decided to try the recipe from KakWan's house because her version has coconut powder added to it which sounds creamier. Instead of making it in ball shape, I used chocolate mould after I saw Rima used the same mould for her peanut cookies. However, I learnt a lesson that it is a mistake in doing so because the cookies turned out very hard instead of melting in the mouth as it supposed to be. It must be due to pressing the mixture hard and it came out like putu texture.... no wonder Rima called her peanut cookies as Peanut Putu. I made two batches right away and regretted.....
By: Roz@HomeKreation
Source: K1@Citarasawan
Translated into English by HomeKreation
Makes about 50 pieces
INGREDIENTS:
120g Green Peas Flour
20g Coconut Cream Powder
180g Plain Flour
100g Icing Sugar
1/4 tsp Salt
120ml Corn Oil
For glaze: 1 Egg yolk + 1 tsp water

METHOD:
1. Mix all ingredients well.
2. Shape it into a size of a marble.
3. Brush top of cookies with egg yolk.
4. Bake 160C for 20 minutes.
5. Cool & keep in airtight container.
************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Sesiapa yang nak cuba resepi ni, buat bulat2 tau, jangan ikut cara Along. Along tekan adunan ke dlm acuan coklat - nampak cantik tapi tekstur nya tak gebu tapi mampat macam putu & sedikit keras.

By: AlongRoz@HomeKreation
Bilangan: +/- 50biji
BAHAN2:
120g Tepung Kacang Peas
20g Serbuk Santan
180g Tepung Gandum
100g Gula Aising
1/4 st Garam
120ml Minyak Jagung
Utk sapu: 1 biji Kuning Telur + 1 st Air

CARA2:
1. Campurkan kesemua bahan sehingga membentuk adunan.
2. Bulat2kan sebesar guli.
3. Sapu atas biskut dgn kuning telur.
4. Bakar 160C selama 20 minit.
5. Sejukkan & simpan dlm bekas kedap udara.




11 comments:

  1. Salam Along..Sue suka makan kuih ni..Tapi beli la..Hehehehee..Rasa kacang nya tu terasa sgt..Banyak dah buat kukis?..

    ReplyDelete
  2. cantiklah bentuk roses tu tp sayang tak kena dgn kehendak hati... takpelah along, nnt buat yg lain. sy dah buat awal2 puasa aritu tp nak repeat buat lg dlm masa terdekat utk tempahan & bawa balik kampung. dah berkali2 saya buat tak pernah guna acuan.buat bulat2 je :D thanks for the sharing info.taklah sy teringin nak cuba guna acuan sbb sy lebih suka rasanya yg gebu dr rasa yg padat mcm putu gitu...

    sayang along!!!

    ReplyDelete
  3. Assalam along sukeeee biskut ni sy pun dah buat,tapi tak guna tepung,blend kacang hijau sekali dengan kulitnya(yg jual kat kedai tidbits),guna resepi biskut mazola je.
    nisbah kacang = tepung ,then gula 1/2

    ReplyDelete
  4. Assalam... bekas besan....

    Apasal cantik sgt kukis ni.... geramnyer tgk.... Rasa dia tak yah tanyerlahkan... kalau along yg buat kompem sedap.... Nak order boleh.... hehehhehe

    ReplyDelete
  5. Quite a new and catchy cookies..

    ReplyDelete
  6. cantiknyer bentuk kukis ni! blh la tiru. :)

    ReplyDelete
  7. Ibh,
    Wsalam. Tak byk buat kukis sbb kena tunggu ujung minggu jer. Ujung minggu lak, sibuk macam2 lain lagi. Kukis ni fevret Along gak... nak kena buat lagi sekali lah.

    Fiza,
    Salam cayang buat Fiza.... next time Along buat cam Fiza gak lah, bulat2 jer....

    Chikmi,
    Mula2 mmg niat nak guna respi Mazola jer pastu tengok yg ada kelainan tingin lak nak cuba & ini lah hasil nya...hehe

    Che'iza,
    Wsalam bekas besan...hehe. Laaa awat tak baca betul2, sekut ni sedap tapi Along yg buat tak jadi sbb pandai2 modify pakai acuan.... toksah order lah noh.

    Priya,
    Supposed to be melt-in-mouth...

    Deliah,
    Memang cantik tapi kalau nak sedap buat bulat2 jer....

    ReplyDelete
  8. Finally, you will be able to try this green peas.
    So happy for you, btw, your idea making in the rose mould is fabulous, your cookies look cute and pretty. I love it!

    ReplyDelete
  9. Kreatif.....nampak cantik biskutnya..

    ReplyDelete
  10. Where did u buy your rose mould? I would love to have one but I can't find it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Delia, try baking shop. It is just a cheap plastic mould.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)