Search my Blog

Tuesday, November 29, 2011

Curry Puffs IV (Karipap Rangup)

 Had a piece of hot curry puff fresh from a wok and with a cup of coffee in the evening.... sitting quietly in the side patio with soft breeze and overlooking my newly arranged flower pots... what a relaxing mind... I wanted to forget everything else but just the curry puffs... hehehe!

This time I tried another version of curry puff pastry. It is almost similar to the one I posted earlier here except this one uses hot oil instead of margarine. Truely crispy but make sure you fry long enough so that it cooked till the inside layers.

By: Roz@HomeKreation
Source: MyStyleMyWay (Original by: here)
Translated into English by HomeKreation
Recipe below is half portion of the original recipe
Makes 36 pieces
INGREDIENTS:
500g Plain Flour
50g Rice Flour
50g Tapioca Flour
1 tbsp Sugar
1 tsp Salt
2½ tbsp Margarine*
¼ cup Oil* (* heat-up) 
Water

METHOD:
1. Mix all the dry ingredients together.
Add in hot oil mixture well.
Pour in water gradually, just enough to form required dough.

2. Divide dough into small balls.
Flatten it & fill with preferred filling (I made sweet potato and beef filling).
Repeat with all.

3. Deep fry until crispy.
(I fried half cooked and freeze for later consumption).
**********************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Along memang hantu karipap.... kalau boleh hari2 makan karipap pun takpa. Memang selalu buat karipap pastu bekukan, boleh goreng bila2 masa sahaja. Selalu nya Along guna resepi kat sini, so bila buat malas nak ulang tayang terutama bila low mood. Kali ni Along cuba resepi lain pula, hampir2 serupa juga dgn resepi pertama tu (letak tepung ubi & tepung beras) cuma kali ni guna minyak panas. Memang ranguuuuuup....! Cuma pesanan Along, goreng karipap kena lama2 baru lah rangup sehingga ke lapisan dalam.

Terima-kasih pada source & tuan empunya, Along link kat bawah ni... belum kenal & tak tau nama mereka pun....

Source: MyStyleMyWay (Original by: here)
Resepi di bawah ni, Along dah separuhkan drpd resepi asal & di taip semula ikut cara2 yg Along buat.
Bilangan 36 ketul
BAHAN2:
500g Tepung
50g Tepung Beras
50g Tepung Ubi
1 sb Gula
1 st Garam
2½ sb Majerin*
¼ cwn Minyak* (* panaskan) 
Air

CARA2:
1. Campurkan kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.

2. Bahagi dok kpd bebola kecil.
Leperkan & isi dgn inti kesukaan (Along guna inti keledek+daging).
Buat sehingga habis.

3.Goreng dgn minyak dalam sehingga garing.
(Along goreng separuh masak & bekukan utk hidangan kemudian).

19 comments:

  1. Assalam Along,sy pon suka sgt karipap,anak 1st lagilah suka,stok karipap frozen mmg selalu jer da lam freezer,nanti leh la try rcp nih lak,xpernah lagi letak tpng beras n ubi,selalu gandum jer..

    ReplyDelete
  2. respi baru ni along...boleh ler akak cuba..tp bukan la utk jual, utk makan sendiri dulu...cuba, cuba dan cuba...kalo ok, bleh bagi customer rasa...

    ReplyDelete
  3. Along ,kak Ros suka makan karipap dgn air teh dan boleh makan berbiji2.Hari ni kak Ros goreng wantan .bentuknya samala macam karipap.hihihi..tapi yang ni tak boleh cicah air teh

    ReplyDelete
  4. Zaliedana,
    Wsalam. Cubalah versi ni pula.

    Cendana Kasih,
    Ni boleh lah buat jual sbb tuan asal nya pun buat kuih jual gak.

    ReplyDelete
  5. mcm bejanji buat tayangan amal pasal karipap hari ni..:)nnti leh try rsp ni pulak..arini buat terus habis licin..xde sempat nk sejukbeku..selalu buat mmg simpan sejukbeku.

    ReplyDelete
  6. tq Along berkongsi resepi karipap ranggup ni, lenkali nak cuba resepi ni plk...mmng sedap tu.

    ReplyDelete
  7. Lamanya kak cek tak jenjalan kesini...nak ngendeng karipap ngan along ni...memang kak cek suka sgt makan karipap....sedapnya...:)

    ReplyDelete
  8. Along cayanggg....nak karipap rangup tu 3 ketuiii...mmg nampak sangat kerangupannya...nak jek gigit tepi2 karipap tu, krup krap krup krap...iiisshh nnt cuba yg ni lak laa.. :)

    ReplyDelete
  9. Koripap! Hehee... Sy tak gemar makan karipap tp suami suka....jarang2 sgt buat tapi pernah 2/3 buat dan setiap kali, hasilnya berlainan hahahaaa mmg faillah long......

    ReplyDelete
  10. as-salam along
    wahh!! sedap ni mkn malam2 karipap rangup..mmg npk rangup karipap tu..

    ReplyDelete
  11. Rupanya ada banyak versi karipap yg Kak Along dah cuba.. Nur belum pernah cuba langsung. Lepas ni kena cuba ni..

    ReplyDelete
  12. nanti boleh lah ilah cuba resepi baru ni...t.kasih kongsi disini along...

    ReplyDelete
  13. Delicious puffs,feel like grabbing some and having rite now.

    ReplyDelete
  14. Terimakasih kerana mencuba resepi karipap ranggup hasil nukilan suami saya amir;p blog resepi anak bapak t blog suami saya. momotemuk tu blog saya heheeeh

    ReplyDelete
  15. Kekawan semua,
    TQ sudi datang menjamu selera... sori ler tak sempat pun buat kopi... dah rasa karipap rangup ni lepas ni boleh buat sendiri pula ya...hehe

    Nora,
    tq sekali lagi. Oooo... suami-isteri rupa nya...hehe.

    ReplyDelete
  16. Salam Kak Roz..wahhh saya pun suka karipap..tak pernah jemu2..saya paling suka karipap yang kulitnya menggerutu macam ni sebab ia seakan-akan bagi signal yang karipap tu rangup..ha ha ha psiko betullah...

    Simpan resipi ni dulu, mana tau ada maa nanti boleh gak cuba ni...

    ReplyDelete
  17. E-na pun masih mencari dan mencuba pelbagai resepi karipap...belum pandai buat yg menepati citarasa lagi...nnt nk try resepi akak ni plak...tq isi...

    ReplyDelete
  18. He has a lot to ejrjtjggnfhg d I am a member on

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)