Search my Blog

Wednesday, December 7, 2011

Bingka Labu (Baked Pumpkin Kuih)

 I baked this after dinner and only past midnight the kuih was cool off ready to be sliced. Brought to office for breakfast with gang. Very soft and smooth texture with moderate sweetness.
By: Roz@HomeKreation
Source: MyResipi_CMG
Size: 8" square
INGREDIENTS:
5 Grade B Egg
500ml Coconut Milk
200g Flour
190g Granulated Sugar

1/2 tsp Salt
1 tsp Vanilla Essence
450g Pumpkin
- steamed 
Sesame Seeds - for sprinkling

METHOD:
1. Place pumkin & coconut milk in a blender & process until fine.
Pour into a big bowl.
Blend the remaining ingredients (except sesame seeds)until smooth.
Strained into pumkin mixture & mix well.

2. Line tin with aluminium foil & spread 1 tsp oil.
Heat the tin in oven for 10 minutes.
Pour batter & sprinkle sesame seeds.

3. Bake at 180C for 45 minutes or until cooked.
BAHASA MALAYSIA VERSION
Nampak ramai dah gang2 blogger yg mencuba kuih Mat Gebu ni - HaSue, CT Delima, Zana, Izah & tentu nya ramai lagi. Terjumpa labu jual murah, terus jer rembat & terjadilah kuih bingka ni. TQ Mat, kuih nya lembut & halus jer dan manis sedang elok.

Source: MyResipi_CMG
Resepi di taip semula utk rujukan Along sendiri sbb bahan & cara nya telah di ubah sedikit
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
5 biji Telur Grade B (resepi asal guna Grade A tapi sedang elok jer ni) 
500ml Santan
200g Tepung Gandum
190g Gula Pasir
(Along tertuang lebih tapi sedang jer manis nya) 
1/2 st Garam
1 st Esen Vanilla
450g Labu
- kukus 
Biji Bijan - utk tabur (resepi asal tak letak)

CARA2:
1. Blender labu & santan sehingga halus & tuangkan ke dlm mangkuk.
Blender bahan2 yg lain (kecuali biji bijan) sehingga sebati & tapis ke dlm adunan labu tadi.
Kacau sehingga sebati.

2. Lapik tin dgn aluminium foil & tuangkan 1 st minyak.
Panaskan dlm oven selama 10 minit.
Tuangkan adunan & tabur biji bijan.

3. Bakar suhu 180C selama 45 minit or until cooked (suhu & masa telah di ubah mengikut kesesuaian oven Along).



15 comments:

  1. Assalamualaikum....
    Along apa khabar? Lama dah pendamkan hasrat nak buat bingka ni, tapi tak menjadi2 pun lagi.

    ReplyDelete
  2. cantiiknya kejadian bingka labu tu.. ngan potongan yang sgt kemas gitu lg... aduuh!! nampak sedap sesangat...

    ReplyDelete
  3. Kalau kuih2 bingka ni memang fav kak cek...nak try jugaklah bingka labu ni...:)

    ReplyDelete
  4. KakSam,
    Wsalam. Along sihat. Lama nya tak nampak KakSam. Tak sempat buat, tapao je lah Along punya ni...hehe

    Diana@Melley Mey,
    Along potong guna pisau plastik sebab tu licin je.

    CikCek,
    Cuba lah KakCek kalau suka yg versi lembut2 camni...

    ReplyDelete
  5. Sedapnya.... Rajinnya akak ni..

    ReplyDelete
  6. cantiknya bingka labu along ni:)terbayang bayang kesedapannya..

    ReplyDelete
  7. Salam along... semalam dah beli labu...memang teringin nak buat bingka labu .. dah tentu sedap

    ReplyDelete
  8. Cantiknya..lembut warnaya dan kemas buatanya..I LIKE

    ReplyDelete
  9. Aslmkm Along.
    lama tak skodeng dapur akak..
    Suka tengok bingka akak buat..Bila lah turn sue nak buat juga ni..hee

    ReplyDelete
  10. salam alongroz...sedapnya kalau dapat seketul 2, buat sarapan pg ni.. :p

    ReplyDelete
  11. Salam Along..

    Zura dh lama aim nk wat bingka nie.. akhirnye Along jgk tayang.. isk.. menggoda betol.. labu masih ada lg kt umah tu.. huhuhu..

    Harap2 dtg la aura nk buat bingka nie.. huhuhu..

    ReplyDelete
  12. Looks excellent and delicious.

    ReplyDelete
  13. Along cayang jom tukaq dengan bengkang keledek,sejak jumpa resepi ni terus jatuh chenta ,tapi sekarang saya kurangkan air sikit sbb 2-3 kali buat mbe labu tu berair bingkanya lembik sikit

    ReplyDelete
  14. salam along cayang..thanx ya 4 the wishes!! belanja mamam bingka labu 3 ketui ek..hehe!

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)