Search my Blog

Sunday, January 15, 2012

Honey Pandan Chicken (Ayam Pandan Madu)

 My Pandan tree is spreading wild & I had to chop it as it started to invade into other plant territory & may kill them. I took the opportunity to cook the family's favourite dish.
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
6 pieces Chicken Wing - each cut into two 
2" Ginger*
1 tsp Black Pepper Corns* (* pounded)
2 tbsp Chili Paste
3 tbsp Oyster Sauce
3 tbsp Black Soya Sauce
1 tbsp Honey
Salt

METHOD:
1. Marinate chicken with all the ingredients for 15 minutes or longer.
2. Wrap with Pandan leaves & secure with tooth pick.
3. Deep fry until cooked.
***************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Lauk kegemaran kat rumah ni...... sedap harum pandan & berperisa madu.... cuba lah, sedap buat ratah2 juga.

BAHAN2:
6 ketul Kepak Ayam - potong dua 
2" Halia*
1 st Biji Lada Hitam* (* tumbuk)
2 sb Cili Mesin
3 sb Sos Tiram
3 sb Kicap
1 sb Madu
Garam

CARA2:
1. Perap ayam dgn kesemua bahan selama 15 minit atau lebih lama lebih sedap.
2. Balut dn daun pandan & semat dgn lidi.
3. Goreng dgn minyak dalam sehingga masak.


10 comments:

  1. Salam.. Hi Kak Alongroz, no wonder Nur macam tercium bau harum semerbak ayam akak ni dari jauh.. Kenapa akak tak tayang je ayam tu.. nyorok pulak ye.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... saja nyorok2, tuuuu ada tayang cikit, cer intai...hehe

      Delete
  2. along..
    mas selalu beli jerk ayam pandan gini...
    nanti2 nak try la resepi along ni....
    masuk list...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas, cuba lah buat sendiri, tak susah pun cuma nak balut tu kena praktis sikit.

      Delete
  3. slaloo tgk tp xpenah rse..nak try laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shiann nya... ni kena cuba lah baru tau rasa nya camna.... sedap tau!

      Delete
  4. Asalamualaikum Along..lama dah kita tak merasa ayam berbalut pandan . Nice looking sedap dan wangi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Noor cayang. Kalau berkenan cuba lah ya.

      Delete
  5. Omg,mouthwatering here, can imagine how tasty and flavourful this chicken will be.

    ReplyDelete
  6. nie masa menggoreng tu harum jer 1 dapur.. sukanya... menu gini mmg sgt sedap...

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)