Search my Blog

Wednesday, December 19, 2012

Bingka Durian

 Durian... durian.... durian... yes and more to come! I am enjoying the durian season as much as I can. This was made coupled with the Durian Cream Puffs that I posted yesterday for sharing in the office. Very good feedback received from many including of course my loyal supporter... my hubby!

The kuih has smooth texture, moderate sweetness and lovely durian aroma + flavour!
By: Roz@HomeKreation
Makes: 9" sq
INGREDIENTS:
4 Eggs
350g Sugar
350g Flour
350g Durian Flesh
2 tbsp Rice Flour
400ml Coconut Milk (from packet)
300ml Water
2 tbsp Melted Butter
½ st Salt
Yellow Coloring

METHOD:
1. Place all ingredients in a food processor/blender until smooth.
2. Pour into a tin lined with greased aluminium foiled.
3. Bake 180C for 1 hour or until fully cooked.
4. Cool the kuih before slicing.
*********************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Lagi menu durian.... masih syok sendiri dengan kenikmatan durian.... macam2 lagi rasa nya nak buat dengan durian cuma masa tak mengizinkan. Kuih bingka ni Along bubuh durian banyak2 & rasa nya mmmmmmmm.... memang lemak berkrim dengan rasa durian asli, kuih nya pula licin lembut dan sedap tekak menelan nya....hehehe. Buat ni sewaktu dengan krim puff yg Along siarkan kelmarin daripada durian pemberian David. Kuih ni memang best.....!

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 9" persegi
BAHAN2:
4 biji Telur
350g Gula Pasir
350g Tepung Gandum
350g Isi Durian 
2 sb Tepung Beras
400ml Santan Kotak
300ml Air
2 sb Mentega Cair
½ st Garam
Pewarna Kuning

CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam food processor / blender sehingga sebati.
2. Tuangkan ke dlm tin yg di lapik kertas aluminium & di minyakkan.
3. Bakar 180C selama 1 jam atau sehingga masak & garing permukaan nya.
4. Sejukkan sebelum di potong.


15 comments:

  1. sedap...sedap..sedap..tapi tak ada dorian...malasnya nak gi beli..

    ReplyDelete
  2. as-salam
    mmg npk sedap bingka durian ni..suka sgt..

    ReplyDelete
  3. Syioknya dapat makan bingka...

    ReplyDelete
  4. Waduh2....baruk bekira nk mlh hari tok...along dh tayang dolok....suka3 byk kli....:-)

    ReplyDelete
  5. Looks great and definitely taste super duper delicious :)..nak 3 potong sb ada tiga org ni hehe

    ReplyDelete
  6. Macam kena cuba je bingka durian ni kalau tgk resipi Along. Tapi kakpb takut la, selalu buat bingka mesti fail.

    ReplyDelete
  7. Yummy lah Along. Doyan byk..tp mood nak membaking tu yg tak mari2 lagi.. Copy resepi ja dulu...Hehehehe

    ReplyDelete
  8. mmg btol la long... wajib mempergunakan durian ke jalan yang lurus... kekekekeke.... mcm nak try jerk nak wat buah tgn mak mentua esok... tp duyan xde lagik! hikhik......

    ReplyDelete
  9. tuuuu dia...1 lagi ciptaan Along dgn durian....mmg nampak sedap...

    ReplyDelete
  10. along, faa ada 1 resepi traditional dari pahang yg orang lain jarang tahu..org pahang sendiri pon ada yg tak taw..

    nama dia Kuah Santan Durian..senang sgt..bahan dia kelapa parut, air masak, durian & garam..perah santan guna kelapa+air masak lepas tu gaul santan dgn durian n garam..

    makan dgn nasi panas+ikan goreng+ulam+sambal belacan/tempoyak! perghh..sedapp sangat along!

    selalu org makan ngan pulut kan?

    ReplyDelete
  11. salam Kak,
    Akak selalu guna butter ape? Unsalted or salted butter? Brand apa?

    -Nadia-

    ReplyDelete
  12. Amboi Along.. segalanya berasaskan durian sekarang ni ya... very d creative gitu..

    ReplyDelete
  13. Sedap ni mesti try - senyumsokmo

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)