Search my Blog

Tuesday, December 18, 2012

Durian Cream Puffs

 My dear good friend, David delivered a box full of durian fresh from his FIL's farm, straight to my house the moment they arrived from Kuching. It was such a good quality of durian with very small seed and creamy flesh. He has been craving for my durian cream puffs since the last time I served during Liana's bithday party. This time he can sure giggle to satisfaction as I delivered a box of durian cream puffs in return.... good to know the whole family & his friend enjoyed it so much. Apart from that, our office mates were delighted to have some share too.

Fresh from the farm
By: Roz@HomeKreation
Source - puffs: MR_Zalina
Translated into English by HomeKreation
Source - durian filling: Roz@HomeKreation
Makes >30pcs
INGREDIENTS:
250ml Water
½ tsp Sugar
100g Butter
125g Self-raising Flour or Plain Flour+ 2tsp Baking Powder
3 Eggs

METHOD:
1.Place water, sugar & butter in a pan and boil.
Off fire, add in flour until well mixed.
Cool it and beat in egg one by one until well mixed.
2. Pipe onto baking tray.
3. Bake 220C for 30 minutes until well puffed-up and golden color.
4. Cool on rack and inject with durian cream.

DURIAN CREAM (by Roz@HomeKreation):
Whisk 200ml cream until stiff.
Pureed about 8-10 durian pulps & mix well into the whisked cream.
Ready to be used.

BAHASA MALAYSIA VERSION
Sedap tak terkata.... anak2 & hubby memang fevret sangat & dah banyak kali suruh Along buatkan lagi. Last sekali buat waktu birthday Liana bulam Mei lepas. Memang habis licin seketul pun tak tinggal, laku betul waktu parti Liana tu. Kali ni, member office kasi sekotak durian sebab dia teringin sangat nak makan lagi sebab tak puas makan waktu parti tu. Along pun buatkan lah & kali ni buat dua bancuhan, memang puas semua kekawan, hubby & anak2 makan kali ni.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source - puffs: MR_Zalina 
Resipi di taip semula untuk mudah rujuk
Source - durian cream: Roz@HomeKreation
Bilangan: 30+ biji
BAHAN2:
250ml Air
½ st Gula
100g Butter
125g Tepung Naik Sendiri / Tepung Gandum+Baking Powder
3 bj Telur

CARA2:
1. Masukkan air, gula & butter ke dalam periuk & didihkan.
Tutup api, masukkan tepung & kacau sehingga sebati.
Sejukkan & masukkan telur satu-persatu sambil di pukul sebati.
2. paipkan ke ats dulang pembakar.
3. Bakar 220C selama 30 minit sehingga kembang & berwarna perang.
4. Sejukkan puffs & kemudian inject durian krim.

DURIAN KRIM (by AlongRoz):
Pukul 200ml krim sehingga kental.
Blend 8-10 ulas isi durian & campurkan ke dalam krim.
Sedia untuk di gunakan.



16 comments:

  1. masyallah duyan!!!banyak lagi ke?(Soalan nada nak mengendeng hikhik)Tunggu ice cream duyan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, memang dah abis ler CM cayang, nanti Along buatkan lain ya... ice-cream on the way.

      Delete
  2. oh oh oh... tengok pun dah tau sedap.

    ReplyDelete
  3. Those puffs looks damn delicious.

    ReplyDelete
  4. Ohhh tidakkkk. Td nampak durian puff ni kat rmh kak hana. Ni kat sini pulak. Huhuhuuu. . Sedapnyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue, kami dua mmg sehati-sejiwa tau sbb tu lah berbesan...hehee

      Delete
  5. along... mata dah ngantuk nih tapi tak kira nak jugak puff duyan versi along... nih inti ala2 crepe duyan kan.. kompom sodappppppp....

    liana.... meh sini mamahana fuhhh fuhhhh sket bior lekas sembuh .... get well soon dear! mmmuuahhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uishhhh mmg berkesan tiupan ibu mertua.... hari ni dah tak panas badan Liana... dah boleh bangun nak gentel krim puff utk Darwsih & mamahana...hehee

      Delete
  6. Musim durian nak...mcm2 resepi keluar...kelak kmk mlh...:-)

    ReplyDelete
  7. Tengok gambar dah terbau wangi durian... hmm tentu sedap kan... Masakan tidak, kawan akak siap bagi durian tu.. Bestnya kalau ada kawan yang terror masak macam Kak Alongroz.. Siapalah yg sudi tolong buatkan cream puff untukku.. (Just joking..)

    Kak, Liana dah baik ke? Moga dia cepat sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja2 jer rajin melayan kekawan, kalau Nur dekat boleh lah merasa kan.
      Liana dah ok hari ni tapi masih kena mkn ubat.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)