Search my Blog

Saturday, February 23, 2013

Apam Pisang Gula Hangus (Banana Steamed Cake)


 Created this steamed cake to utilise my ripened banana that recently chopped from the backyard. I posted few versions earlier but thought this time I wanted to create something with caramelised sugar. I put extra mashed banana to make it moist and heavy and I think I achieved what I wanted! This is good & healthy for breakfast.


By: Roz@HomeKreation
Size: 8" round
INGREDIENTS:
½ cup Sugar
1 cup Evaporated Milk
3 tbsp Butter
3 Eggs
1 cup Caster Sugar
1½ cup Mashed Banana
2 cups Flour*
1 tsp Baking Powder*
1 tsp Bic Soda*
1/4 tsp Salt* (* sifted together) 

METHOD:
1. Melt sugar above small fire & add in milk until boil.
Off fire & add in butter.
Let it cool.
2. Beat eggs & sugar until fluffy.
Add in mashed banana until well mixed.
Add in sugar syrup and flour mixture* gradually until well mixed.
3. Pour into greased tin & steam for an hour.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Rezeki pisang tak putus2.... baru jer tebang sepokok & ada lagi dua tandan Pisang Abu yg belum ranum lagi. Along dah sedekah dgn jiran & kawan2 & selebih nya di goreng & buat apam pisang juga. Apam kali ni Along rekakan dengan campuran gula hangus.... Along bayangkan tentu sedap seperti apam gula hangus juga & ya lah, sedap harum! Along nakkan apam yg lembab & berat, jadi Along letak agak banyak juga pisang lecek tu.... alhamdulillah, menepati citarasa yg di ingini. Dapat lah keluarga sarapan & Liana bawa bekal ke sekolah.... Dapat juga kasi kat member2 sikit.

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8" bulat
BAHAN2:
½ cwn Gula
1 cwn Susu Cair Evaporated
3 sb Butter
3 bj Telur
1 cwn Gula Kastor
1½ cwn Pisang Lecek
2 cwn Tepung*
1 st Baking Powder*
1 st Bic Soda*
1/4 st Garam* (* ayakkan sekali) 

CARA2:
1. Cairkan gula dgn api kecil & masukkan susu sehingga menggelegak.
Tutup api & campurkan mentega.
Sejukkan.
2. Pukul telur & gula sehingga kembang.
Masukkan pisang & gaul rata.
Masukkan gula hangus dan tepung* sedikit2 sehingga sebati.
3. Tuangkan ke dlm tin yg di minyakkan.
Kukus selama 1 jam sehingga masak.



15 comments:

  1. Salam along...lama dh nk mlh apam pisang..kmk pun resepi dh hilang ria..apam pisang emas kei santan..diat resepi along tok blh lh try...lupakkan dolok resepi yg ilng ya...:-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Ada juak kmk nok ya key santan tp molah version tuk duluk.

      Delete
  2. Great looking and moist steamed banana cake.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Vivian. Yes, it is moist and nice for breakfast.

      Delete
  3. sedap tu.....paling feberet apam pisang lah!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..nampak sedappppp ni

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Along cayang...lama nya Ummi x bertandang kat blog...asyik menyapa di FB jek kaan...NI datang sbb terbau2 karamel kat apam pisang ni...apam pisang lak mmg fav kita...nak buat jek malas..kalau ada makan kemain byk lgk...hehe

    ReplyDelete
  6. Wah sdak nya..tp agak takut skit kalu resepi kukus ni along sbb slalu je jd bantat..agaknya kena sumpahan kot..kehkeh

    ReplyDelete
  7. salam along..
    nampak sedaplah apam pisang tu... tentu bertambah harum dgn bau gula hangus tu kan... sure sedap.. ambil resepi dulu ye.. t.kasih..

    ReplyDelete
  8. salam -udah buat, naik cantek perfect.Terlebih rajin cicah dgn kelapa parut stim gaul garam sikit.Tksh

    ReplyDelete
  9. Salam.. hi kak. Saya suka betul visit blog ni. Bile xde idea nak masak ke..or teringin nak mkn sedap2, singgah je blog ni. Macam2 ada..hehe
    Good job kak. Keep it up! :)

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)