Search my Blog

Saturday, November 23, 2013

Homemade Chicken Burger (Burger Ayam)

 Scrumptious Chicken Burger for today's breakfast.... Own-made chicken burger is so much better than the ready made frozen sold in supermarkets which are so thin and tasteless. Most of all you know exactly what in there and surely healthy too. Do not think is difficult or time consuming, you will be surprise how easy to prepare it and ready in less than 30 minutes!

By: Roz@HomeKreation
Makes: 5 chicken patties
INGREDIENTS:
1/2 (~330g) Chicken Breast - minced 
1 Red Chili*
1/2 Big Onion*
1 clove Garlic* (* chopped) 
2 tbsp Olive Oil
1 stale Bread - grind 
Seasoning: Cajun Powder, Black Pepper, Salt
Extra Olive Oil for grilling

METHOD:
1. Heat up olive oil & stir fry *chopped ingredients until fragrant. Cool.
2. Mix fried ingredients together with its oil into minced chicken and rest of ingredients.
3. Shape into round patties (I used a round mould as shown in photo below).
4. Brush chicken patties with olive oil & place in a pre-heated griddle pan.
Flip only once when the bottom side is nicely marked by the ridges.
Cook on the other side until the similar marks appear.
Do not overcook the patties.
5. Sandwich the chicken patties in between sliced & grilled buns together with cheese slices, cucumber, mayonnaise, chili and brown sauce.

Shaping up the chicken patties

Cooked chicken patties

BAHASA MALAYSIA VERSION
Mari kita buat burger ayam sendiri nak tak? Sebenar nya tak susah nak buat ni dan mengambil masa yg singkat sahaja untuk menyediakan nya. Yang best nya, kita boleh buat kepingan daging ayam yang lebih tebal... tak ler cam yg di jual tu hanya 1/2 cm sahaja, tak rasa apa2 pun burger cam makan roti kosong je kan. Lagi pun kalau buat sendiri, kita pasti akan guna isi ayam yg lebih berkualiti tanpa lemak, kan lebih sihat camtu. Akhir sekali, kita juga boleh pelbagaikan perisa nya mengikut selera masing2. ok lah, meh lihat resipi camna Along buat nya. Ni sarapan buat kami sekeluarga pagi ni.

By: AlongRoz@HomeKreation
Bilangan: 5 kepingan burger ayam
BAHAN2:
1/2 ketul (~330g) Dada Ayam - mesin sehingga lumat
1 bj Cili Merah*
1/2 bj Bwg Besar*
1 ulas Bwg Putih* (* cincang) 
2 sb Minyak Zaitun
1 keping Roti Lama - blend menjadi serbuk
Perisa: Serbuk Cajun, Lada Hitam, Garam
Minyak Zaitun untuk memasak

CARA2:
1. Panaskan 2 sb minyak zaitun & tumis bhn2 yg di cincang* sehingga layu.
Sejukkan.
2. Campurkan bhn yg di tumis tadi berserta minyak nya kedlm ayam cincang bersama bhn2 lain.
3. Bentukkan bulat leper (Along guna acuan spt dlm gambar).
4. Sapukan kepingan burger dgn minyak zaitun.
Panaskan kuali griddle dan panggang kepingan burger sehingga jaluran garing.
Balikkan kepingan ayam sehingga masak & berjalur garing.
Pastikan tidak di masak terlalu lama supaya tidak liat atau terlalu kering.
5. Hidangkan kepingan ayam bersama roti yg di panggang, kepingan keju, timun, mayonis, sos cili dan sos perang.


6 comments:

  1. Assalamualikum...sdap nmpk burger ni...berbaloi klu buat sendirikn...

    ReplyDelete
  2. Wsalam. Memang berbaloi..... kenyang & puas makan. Lebih sedap & healthy juga.

    ReplyDelete
  3. Tqvm Puan, memang sedap jika dibuat sendiri. Puan, sekadar berkongsi tips dari Chef Micheal Smith, "Form a shallow hollow with your fingers in the centre of each burger. This will help each burger cook evenly, and the hollow will eventually disappear as the meat cooks through."
    Source: http://chefmichaelsmith.com/recipe/the-perfect-burger/

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQVM for sharing some tips with all of us :)

      Delete
  4. Terima kasih . Sbb share resepi :)

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)