Search my Blog

Wednesday, July 16, 2014

Oreo Cheese Cups

 Sweet dessert that I created to complete the whole course after heavy main meals..... Made it in very small portion as it is very rich and high calories.... It is also quite sweet but suits the sweet tooth like me...hehe....


By: Roz@HomeKreation
Yileds:
INGREDIENTS:
250g Cream Cheese
3 tbsp Condensed Milk
1 can (170g) Nestle Cream
3 tbsp Horlicks
3 tbsp Fresh Milk
1 packet Oreo Biscuits
Nestum & Pecan Nuts - for sprinkling 
25g Cocoa Powder
30g Butter
1/2 cup Condensed Milk

METHOD:
1. Place the last three ingredients in a sauce pan and cook above small fire until smooth to produce chocolate ganache.
2. Beat cream cheese, condensed milk, cream, horlicks & milk until smooth.
3. Place one piece of oreo biscuits in each of the container.
Spoon cream cheese batter 1/2 cup full.
Top with chocolate ganache and sprinkle nestum & nuts.
4. Chill overnight.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Pemanis mulut untuk melengkapi hidangan berbuka puasa.... Along rekakan ni khas buat peminat cheese dessert tapi amaran ya.... kandungan kalori yang tinggi.... jadi sebab tu Along buatkan dalam bekas2 yg kecil. Dessert ni agak manis tapi Along suka  - gandingan biskut oreo, chocolate ganache & glazed pecans memang cukup manis walaupun tiada tambahan gula.

By: AlongRoz@HomeKreation
Hasil: 
BAHAN2:
250g Cream Cheese
3 sb Susu Pekat
1 tin (170g) Nestle Cream
3 sb Horlicks
3 sb Susu Fresh
1 bungkus Biskut Oreo
Nestum & Kacang Pecan - utk tabur 
25g Serbuk Koko
30g Butter
1/2 cwn Susu Pekat

CARA2:
1. Untuk membuat chocolate ganache:
Masukkan tiga bahan2 yg terakhir di atas ke dlm periuk & masak dgn api kecil sehingga larut.
2. Pukul cream cheese, susu pekat, cream, horlicks & susu sehingga sebati.
3. Masukkan seketul biskut oreo ke dalam setiap bekas cawan plastik.
Sudukan adunan cream cheese ke atas biskut sehingga separuh penuh.
Sudukan pula chocolate ganache, taburan nestum & kacang pecan.
4. Sejukkan semalaman.

6 comments:

  1. yummy!!..pencuci mulut yang sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Sue Bee... cuba lah... mudah je nak buat.

      Delete
  2. These cheese cups looks very cute & delicious.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed.... but not stopping anyone to have two, three or more....hehe

      Delete
  3. Assalamualaikum Along.
    Nak tanya, Nestle cream tu cream apa yea? Yogurt ke?
    Confused with all these different types of creams.
    Appreciate it, thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nestle cream tu cream dlm tin, tak sama dgn yogurt. Kalau anda gi supermarket pasti ada di bahagian susu.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)