Search my Blog

Monday, July 18, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

 I made this yesterday as dessert to serve AlongRiz's friends after BBQ dinner. As it's named, the cake is indeed super moist and moderately sweetened, just nice to my liking. I've topped with my favourite ganache for extra moist and the result was awesome...!
By: Roz@HomeKreation
Source: DygJack
Translated into English by HomeKreation
Size: 8" round
INGREDIENTS:
1 cup Plain Flour*
1 tsp Baking Powder*
½ tsp Soda Bic*
½ cup Cocoa Powder* (*sifted together) 
2 tbsp Milk Powder
1 cup Brown Sugar
A pinch Salt
1¼ cup Chilled Water
½ cup Veg Oil
1 tsp Vanilla Essence
½ tsp Instant Coffee (+ 1 tbsp Hot Water) 
1 tsp Vinegar

METHOD:
1. Place ingredients* in a big bowl.
Mix in milk powder, brown sugar & salt.
Add in chilled water, oil & VE, whisk slowly until smooth.
Lastly add in vinegar & mix well.

2. Pour into lined/greased tin or paper cups.
Bake at pre-heated oven 160C for 30-40 minutes until cooked.
Cool & top with your favourite ganache.
********************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kek yang sangat moist dan rasa yg sederhana manis memang sesuai dgn selera kat rumah ni. Buat kelmarin utk jamu kawan2 AlongRiz selepas BBQ dinner kat rumah ni.

Source: DygJack
Resepi di taip semula utk mudah rujuk
Saiz: 8"bulat
BAHAN2:
1 cwn Tepung Gandum*
1 st Baking Powder*
½ st Soda Bic*
½ cwn Serbuk Koko* (*sifted together) 
2 sb Susu Tepung
1 cwn Gula Perang
Secubit Garam
cwn Air Sejuk (dari peti ais)
½ cwn Minyak Sayur
1 st Vanilla Essence
½ st Nescafe (+ 1 tbsp Hot Water) 
1 st Cuka

CARA2:
1. Letak bhn2 bertanda* ke dlm mangkuk besar.
Campurkan susu tepung, gula perang & garam. Gaul rata.
Masukkan air sejuk, minyak & VE, kacau perlahan2 dgn whisk sehingga rata & tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka & dikacau serta merta sehingga sebati.

2. Tuang adunan ke dlm tin yg di lapik/gris atau cawan kertas.
Bakar pd suhu 160C selama 30-40 minit sehingga masak.
Sejukkan & sapu ganache kegemaran anda.

15 comments:

  1. waduh aloonnnngggggg...pengsaann woo!!!

    ReplyDelete
  2. Salam Along..wui!!trliur negok coklat yg meleleh2 kat kek tuh...mai sepotong.ngeee

    ReplyDelete
  3. Inahar,
    Woooo tungguuuu... kalau doktor yg pengsan, sape lak nak selamatkan...hehe

    Azatiesayang,
    Wsalam. Spotooong jer tau....hehe (sodap sangat tu yg kedekut ni...kehkehkeh)

    ReplyDelete
  4. Along..mengancamnya kek coklat tuhhh..meleleh ganache tu yang x tahan tuuu... ^__^

    ReplyDelete
  5. nor mmg suka betul dgn eggless choc cake ni along... sangat2 kena dgn selera anak tekak.. cuba along guna melted butter dr minyak lagi mabeles :)

    ReplyDelete
  6. Assalam Along, kek ni memang best dan mabeles...nieza pun dh try..suka banget. tapi tgk along buat ni lagi mengancam colournya...terguda sudah..hehe

    ReplyDelete
  7. As salam Along...cantik dan hitam kek nie. Along guna serbuk coklat jenama apa sangat cantik warna.

    ReplyDelete
  8. Akak AlongRozzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    Meleleh tgk ganache yang duk meleleh tu.... Nakk..............

    ReplyDelete
  9. Gorgeous!!!!I made it last week, but dare not share with all, didn't turned out well. Have to try again

    ReplyDelete
  10. Ummi,
    hehee... memang best lah Ummi kek ni bila kena dgn ganache...

    Nor,
    Oh ya ke, tq kasi tip.

    Nieza,
    Wsalam. Ya lah, Along lambat try ni, kalau tau, awal2 lagi dah buat....hehe

    Noor,
    Wsalam. Along beli koko yg di bungkus oleh kedai supply kat miri ni, tak tau lah jenama apa tu. Memang best koko ni. Dulu Along cuma guna Van Houten tp yg ni lagi best ler.

    Che'iza,
    Izaaaaaaa..... awat lah lambat sangat.... nanti kita buat lain tuk Iza noh...hehe

    KakPaty,
    oh, poor you... you must try again....

    Wendy,
    Yes, yes not just looks good, tastes superb too.

    ReplyDelete
  11. Wow... so yummy.. Nanti nak cubalah..

    ReplyDelete
  12. i love your recipes. i will try this soon. can't wait! just wished i had butter and vinegar right now ): veg oil also kehabisan....

    ReplyDelete
  13. salam...may i know ur ganache recipe?

    ReplyDelete
  14. looks tempting indeed... may I know why the vinegar is added?

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)