Yesterday we received a box of fresh fish sent through a bus nicely packed in a cooler box from my hubby's parents.... such a loving thought.... The village people called this Sea Chicken (literally translated from the local language). It has soft & melt-in-the-mouth flesh!
Sea Chicken / Ikan Perenchong |
BAHASA MALAYSIA VERSION
Alhamdulillah, hajat hati nak makan lauk ala kampung, Asam Pedas Rebus yang sedap tercapai akhir nya.... Nak masak lauk ni, syarat nya mesti jenis ikan tertentu sahaja dan yang penting sekali ikan tu mesti yang segar. Dalam dok berangan2, tetiba sampai sekotak ikan kiriman mertua... ikan nya amat segar dan masih berlendir baru di tangkap pagi tu. Apa lagi, Along pun terus masak lauk idaman ni.....aduhhh Along makan nasi malam semalam bertambah2... selera sungguh.
BAHAN2:
1 ekor Ikan sedehana besar - potong2
3 bj Cili Merah*
1 bj Cili Hijau*
Cili Padi* - ikut pedas masing2
1/2 bj Bawang Besar*
1 biji Tomato Masak Ranum*
1 btg Serai* (* belnder)
1 btg Serai - ketuk
1/2" Halia - hiris bulat
1/2" Lengkuas Muda - hiris bulat
1 btg Bunga Kantan
1 Asam keping
1 st Pes Asam Jawa Adabi
1 st Serbuk Kunyit
1 st Gula
Garam
Sedikit Asam jawa / Jus Limau utk bilas ikan
METHOD:
1. Cuci ikan bersih2 dan bilas dgn asam jawa atau jus limau.
2. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih dan ikan masak empuk.
Imbangkan rasa garam & asam.
3. Hidangkan dgn nasi & ulam2an.
Salam alongggg...
ReplyDeletesaya pon suka menu rebuss2 cenggini...
Wsalam. Ya ke... best tu kalau kita makan sama2 ni... hehe
Deleteasalammualaikum...saya dah ikut resepi..mmg sedap tq..
ReplyDelete