Search my Blog

Thursday, September 25, 2014

Kek Lumut Berkrim (Steamed Moss Cake)

I love the sweet smell and malt taste of this cake... It is a simpler version of the traditional Sarawak Moss Cake as it requires only 1 hour as opposed to typical 4 hours steaming. It has also been modernised with cream topping. Personally this is my favourite cake! It is suitable for special occassion which I made for our women gathering several weeks ago.

By: Roz@HomeKreation
Source: Atie
Size: 9" x 12"
INGREDIENTS:
250g Margerine
120g Caster Sugar
5 Eggs (A grade)
1/2 cup Condensed Milk
1/2 cup Pandan Egg Jam
1 tbsp Apple Green Coloring
1-2 drop Lemon Yellow Coloring

1 tsp Vanilla Essence
1 tbsp Pandan paste
210g Flour
35g Nestum - grind finely
60g Horlick


METHOD:
1. Beat margarine & sugar until fluffy.
2. Add in egg one by one while beating.
3. Add in rest of ingredients in the above order while mixing well each addition.
4. Pour into greased caserole.
5. Steam 1 hour above medium heat.
6. Spread non-dary whipping cream after cake is cool and sprinkle with a slice of crumble cake.
*****************************************************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Kek Lumut memang popular kat Sarawak.... tapi nak kukus sampai 4 jam yg kekadang tu terbantut... tapi jangan gusar, sebab resipi ni cuma kukus sejam sahaja. Hasil nya tetap sedap & tidak menghampakan. Rasa Kek lumut biasalah mesti harum bau pandan & lemak horlick, sekaya dan sebagai nya... memang best tapi kali ni kita ummmph kan lagi dengan topping krim.... walaaaaa sedap tak terkata... heheee sendiri bikin sendiri cakap lah!

Along tercari2 resipi ni dan terjumpa di rumah Atie. Terima-kasih ya Atie berkongsi, memang marvelous! TQ juga pada pemilik asal resipi ni, semuga Allah murahkan rezeki semua nya.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Atie
Saiz: 9" x 12"
BAHAN2:
250g Marjerin
120g Gula Caster
5 bj Telor gred A
1/2 cwn Susu Pekat
1/2 cwn Sekaya Pandan
1 sb Pewarna Hijau Apple
1-2 titik Pewarna Kuning Lemon
1 st Esen Vanilla
1 sb Paste Pandan

210g Tepung Gandum
35g Nestum
- dikisar halus
60g Horlick


CARA2:
1. Pukul majerin & gula sehingga kembang & gebu.
2. Masukkan telor sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan bahan2 seterus nya seperti urutan di atas sambil di gaul sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam bekas kaserol tahan panas.

5. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. 
6. Setelah sejuk, sapukan dgn non-dairy whipping cream & tabur dgn sehiris kek yg di hancurkan.


9 comments:

  1. Assalamualaikum along..
    Mmg bestkan along,dah lama tak buat.trm kasih byk2 buat pmlik asal resepi kek ni.next time nk buat mcm along,kukus dlm bekas kca mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Atie. TQ sudi jenguk blog Along ni. Yalah, TQ juga pada pemilik asal yg sudi berkongsi.

      Delete
  2. Assalamualaikumum Along....

    Lazat berkrim je tengok kek Along ni. Mesti sedap ni... Kaler pun menarik sangat. Ish, makin ku tenung, makin rasa cam nak cekup je kek tu keluar dari screen. If only that is possible! Hahaha....

    Have a nice and safe weekend Along dearie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam mama. hahahaaa... mama ni, kalau leh buat cam tu Along tak payah masak ler dah, amik kat pc jer... tapi kek tu seriously sedap!

      Delete
  3. I love the green on your moss cake, look really tempting.

    ReplyDelete
  4. Wah...nyamann.try lumut cheese gik..๐Ÿ˜ƒ

    ReplyDelete
  5. Hi sis, Thanks for the sharing ... All the cakes that you had posted looks awesome!! By the way, do u mind I ask what is pandan egg jam and where can I get it ? Thanks :)

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)