Search my Blog

Saturday, October 3, 2015

Yogurt Butter Cheesecake

I made this rich and moist cheesecake a couple of weeks ago on AngahRuz's request and so happened I have some yogurt and cream cheese to clear. I modified the original recipe in order to clear what I had with no problem. We ate some of it while it was hot from the oven... but cheesecakes always taste so much better the next day.... I like the balanced taste of the cream cheese, butter and yogurt in this cake.

By: Roz@HomeKreation
Adapted from: Wen's Delight
Recipe has been modified for smaller size
Size: 6"-7" round
INGREDIENTS:
A:
140g Cream Cheese
70g Greek Yogurt (you can replace it with any plain yogurt)
50g Butter
25g Sugar
25g Milk
1 tsp Vanilla Essence

B:
2 Egg Yolks
15g Flour
40g Cornflour

C:
2 Egg Whites
50g Sugar
1/8 tsp Cream of Tartar

METHOD:
1. Stir the ingredient A in a double boiler until smooth.
Leave it to cool.
Add in egg yolks and mix well.
Fold in sifted flour until combined.
2. Whisk egg whites until foamy.
Add in sugar and cream of tartar and whisk until stiff.
3. Combine the two mixture until well mixed.
4. Pour into lined tin and steam bake 150C for 1 hour on the lowest rack.
5. Cool cake for at least 20 minutes before unmoulding (it will shrink slightly).



BAHASA MALAYSIA VERSION
Buat kek ni dua minggu yg lalu tapi baru harini berkesempatan nak update blog. Cheesecake ni sedap dgn perisa butter dan yogurt.... simpan sehingga keesukan hari nya pasti lebih sedap.... tapi biasa lah kalau kek kuar oven tu mesti nak potong gak sikit.... AngahRuz yg minta buatkan kek ni, buat pun kecik jer sebab bahan2 yg ada tak banyak.... jadi Along modify resepi yg asal tu dan dapatlah kek yg comel jer ni.

By: AlongRoz@HomeKreation
Adapted from: Wen's Delight
Resepi asal di ubahsuai sukatan dan alihbahasa BM
Saiz: 6"-7" bulat
BAHAN2:
A:
140g Cream Cheese
70g Greek Yogurt (boleh ganti dgn plain yogurt)
50g Butter
25g Gula
25g Susu (Along guna susu UHT dlm kotak)
1 stVanilla Essence
 
B:
2 Kuning Telur
15g Tepung Gandum
40g Tepung Jagung
 
C:
2 Putih Telur
50g Gula
1/8 st Cream of Tartar
 
CARA2:
1. Kacau bahan2 A di dlm mangkuk double-boiler sehingga rata.
Sejukkan.
Masukkan kuning telur dan gaul sebati.
Gaulkan tepung yg di ayak sehingga sebati.
2. Pukul putih telur sehingga berbuih.
Masukkan gula dan cream of tartar dan pukul sehingga kental.
3. Satukan kedua2 adunan sehingga rata.
4. Tuangkan ke dlm tin yg di lapik kertas dan bakar dlm dulang air panas dgn suhu 150C selama sejam di rak paling bawah.
5. Sejukkan kek sekurang2nya 20 minit sebelum di keluarkan dari tin (kek ni akan mengecut sedikit).


3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Wsalam sis. Susu cair dlm kotak.... tq bertanya, nanti Along update dlm blog spy lebih jelas.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)