See below a tray of unbaked ones and how different the shape after baked. They really fluff-up.
Resepi ni Along dah adjust untuk separuh bancuhan. Juga susun semula untuk lebih mudah.
(rasanya 200 keping ada kot)
BAHAN2:
250g Mentega
180g Gula Aising
2 Kuning Telur
250g Tepung Ubi - sanggar 10 min
225g Tepung Jagung
1/2 st Baking Powder
1/4 st Garam
70g Parutan Keju Cheddar
Sedikit Paruan Keju - utk hiasan
CARA2:
1. Pukul Mentega & Gula sehingga kembang.
MAsukkan kuning telur & pukul sehingga sebati.
Masukkan bahan2 kering.
2. Canai & terap.
Tabur parutan keju atas setiap biskut.
Bakar 160C 15 min.
salam...dah siap kuih raya....sedapnyer..deeja aper belum buat lagi...slmt menjamu selera.
ReplyDeleteRoz,jemputle dtg ke umh bila blik Tepen ye....
ReplyDeleteCan I request for the English version when you have the time? Thank you.
ReplyDeleteRegards,
fiona
Assalammualaikum.. Maaf nk bertanya sikit.. Adunan ni mmg lembik skit ke ?? Atau kene tambah tepung sedikit demi sedikit supaya adunan x melekit ditangan?? Atau adunan ni perlu disimpan dulu di dlm peti sejuk sblm diterap?? Mohon tunjuk ajar.. Terima kasih.
ReplyDeleteWsalam.Adunan ni tak lembik & tak payah di simpan dlm peti sejuk dulu. Pastikan sukatan dgn tepat. Kalau terlembik, boleh tambah tepung jagung.
Deleteassalamulaikum sis, keju cheddar tu msuk skali dgn bahan2 kering ke..
ReplyDeleteWsalam. Ya, 70g keju tu masuk sekali dgn bhn2 kering. Utk hiasan kena tambah lagi keju.
DeleteSalam..boleh tau..bp tu ape?
ReplyDeleteWsalam. Dah update kat atas tu, tq.
DeleteAssalamualaikum . Nk tny . Ape tujuan kita sanggar tepung ubi tu ?
ReplyDeleteAssalamualaikum . Nk tny . Ape tujuan kita sanggar tepung ubi tu ?
ReplyDeleteNampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com
ReplyDelete