Search my Blog

Sunday, September 11, 2011

Cempedak Fritters

 Cempedak is pronounced as "chem-pe-dak" looks like jackfruit but has different smell and aroma. Apart from being eaten raw, it is also suitable for making all sort of kuih but I would go for just fritters!

We bought the Cempedak in Sibu on the way home from kampung (only RM3/kg) and it has really thick flesh with big pulps but not many pulps found in the huge Cempedak. It was very sweet and tasty & wished I bought more!

See the thick & bright orange pulp...
The batter for fritters was posted earlier here. Deseed the Cempedak before dipping into the batter & deep fry until golden.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Amboooi... sedap sungguh cempedak ni, rugi beli sebiji jek waktu balik dari kampung minggu lepas.  Dah goreng cempedak ni banyak hari lepas tapi tak sempat nak update blog, jadi semua dah licin by now.

Along goreng dengan tepung resepi HaSue, memang sesuai...! Nak tengok respi, klik kat sini.

9 comments:

  1. During ramadhan, my back neighbour fried cempedak almost daily.
    So wangi!

    ReplyDelete
  2. Salam Along, favorite akak, walaupun katanya berangin tetapi tetap lanyak juga. Tengah musim ya....akak suka goreng dengan bijinya sekali, makan sekali biji-biji....

    ReplyDelete
  3. Salam Along, Selamat Hari Raya. Baru semalam bercerita dengan my husband pasal cempedak goreng sebabnya jiran sebelah menggoreng, saya kat dapur yang tak tahan.

    ReplyDelete
  4. suka cempedak goreng..
    sedapnya tengok....

    ReplyDelete
  5. lama dah tak makan. kena pi cari ni.

    ReplyDelete
  6. Fritters looks quite addictive..

    ReplyDelete
  7. sedapnya along.. kkdg beli dpt bbrpa ulas jer.. kata org klau membli cempedak beli yg kulitnya tak rata..maksudnya berbenjol2.. klau yg licin jer tu isinya tak byk.. betulke.. hihihi

    ReplyDelete
  8. lamanya tak makan goreng cempedak ni.. yum yum

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)