Search my Blog

Thursday, October 13, 2011

Grilled Longtail Shad in Sizzling Thai Sauce (Terubuk Panggang dlm Sos Cili Siam)

 This is one of the dishes tonight..... I wanted to cook grilled Longtail Shad (Terubuk) but sounds a bit plain unless accompanied by Sour Sauce... For a change I decided to make Thai Chili Sauce to accompany it and...... yes, I made the right choice. It turned out delicious with my fussy son (UsuRaz) gave a thumb up.
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 Longtail Shad (Terubuk)
2 cloves Garlic*
1 slice Ginger* (* pounded) 
1 Tomato**
1/2 Big Onion** (** chopped) 
1 tsp Chili Oil (see here) 
1/4 cup Thai Chili Sauce
3-4 Basil Leaves
Salt

METHOD:
1. Leave the fish scales on & rub with salt.
Heat up 2 tbsp oil on a flat griddle & place the fish.
Flip only one time after one side is cooked & cook both sides.

2. While waiting for the fish to cook, prepare the sauce.
Heat up 2 tbsp oil & stir fry pounded ingredients until fragrant.
Add in chopped tomato & onion & stir for abt a min.
Add in chili oil, chili sauce, basil leaves, salt.
Add in water to avoid it from burning.

3. Pour sauce onto the griddle once the fish is cook but before turning off the fire.
Be careful as the sauce will sizzle with hot steam.

4. Switch off the fire & serve immediately.
**********************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Nak masak sesuatu yg sempoi jer tapi nak sedap..... badan dah letih sangat sbb kelmarin abis kerja kat opis pukul 1pagi.... sampai kat car park, kereta lak tak boleh start... aduhai... waktu tu lah bateri nak flat pun! Tapi tak boleh nak merungut sebab first time bateri meragam selepas hampir 4 tahun umur kereta tu. Terpaksa lah Along call hubby pepagi buta suruh amik kat opis. Risau gak tinggalkan kereta Along tu bermalam kat open car park tapi alhamdulilah, serahkan pada Allah Taala & harini kereta dah ok. Bila sampai kat rumah, Liana pulak terbangun & perut Along pun berkeroncong (sbb tak lalu dah nak makan malam yg tersangat lewat tu...) - jadi nya payah lah nak pejam. Akhir nya dapat lah tido dlm 3 jam jer. Awal pagi bangun gi kerja macam selalu.... begini lah kehidupan wanita berkerja... kalau boleh duduk kat rumah jer kan best.... lagi best kalau ada lak orang nyumbat poket kita bulan2 kan.... heeeee angan2 jer. You all yg dok kat rumah jer tu patut bersyukur..... Along kena bekerja & bila pulang rumah, kerja rumah tetap kena langsaikan juga terutama bab2 masak & anak2..... Walau bagaimana pun, sukur alhamdulillah apa yg di kurniakan - sebuah keluarga yg bahagia... berbaloi pengorbanan.

So, balik kerja hari ni, tonggeng tido jap sebelum masak so kesian bebudak lewat dinner. So masak pun menu ala2 express lah kan. Tapi sedap menu sempoi macam ni dan untuk sesiapa yg selalu nak cepat cam Along ni....hehe. Along ada gak masak kari sutun, nanti esuk2 lah tayang k.

Terubuk Panggang dlm Sos Cili Siam
BAHAN2:
1 ekor Terubuk
2 ulas Bwg Putih*
1 hiris Halia* (* tumbuk) 
1 bj Tomato**
1/2 bj Bwg Besar** (** cincang) 
1 st Chili Oil (tengoke sini)
1/4 cwn Sos Cili Thai
3-4 helai Daun Selasih
Garam

CARA2:
1. Biarkan sisk ikan & lumur dgn garam.
Panaskan 2 sb minyak dlm kuali leper & letakkan ikan tadi.
Masak sehingga masak pd sebelah bahagian sebelum dibalikkan.

2. Sementara menunggu ikan masak, sediakan sos.
Panaskan 2 sb minyak & tumis bhn tumbuk sehingga wangi.
Masukkan tomato & bwg besar & masak lebih kurang 1min.
Masukkan cili oil, sos cili, daun selasih & garam.
Masukkan sedikit air supaya tak hangus.

3. Apabila ikan masak, tuangkan sos ke atas nya dgn api yg belum di padamkan.
Padam apai sebaik sahaja sos habis di tuangkan ke atas ikan & meruap panas.
Hati2 kerana sos akan meruap.

4. Hidangkan segera.

11 comments:

  1. Along....sedapnya ikan terubuk....

    ReplyDelete
  2. Alahai ciannya along kerja smpai lewat mlm..insyaAllah pengorbanan yg berbaloi2 kan..cam kite duk umah ni mmg bersyukur gak..masing2 ada pengorbanan..hehe..
    Ikan terubok tu mmg nmpk sedapp..mesti best nak ratahhh

    ReplyDelete
  3. Mouthwatering here, soo tempting..

    ReplyDelete
  4. Aslmkum Along..

    Berani juga Along balik lewat dg kereta buat hal..sy ni masa kerja sebelum ni balik pukul 7 mlm pun dah kecut perut..hi....hi..sbb jln ke rumah ikut kws estet getah...sunyi sikit. itulah pengorbanan org bekerja...demi tugas...
    ingatkan ikan terubuk masin..mmg favorit sy kalau ke Miri pasti beli. kalau yg fresh belum pernah masak...tp Along masak panggang gini sedap pula.

    ReplyDelete
  5. Along, ikan terubuk susah sikit nak jumpa kat KK ni, mak saya dulu suka masak asam pedas. Banyak tulang yg tak tahan tu...tp sedap.
    Along punya mskn menyelerakan la....teringat kat mak.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Along cayanggg...alalalala ciannya, samalah nasib kita Along kan..Ummi pun kalau x committed dgn macam2 dan poket fenuuuhh, dah lama kot berenti keje...tp dah ada rezeki di situ kan, xkan nak menolak kan...lg pun di umur skrg anak2 dah besar, masa anak2 kecil dulu pun rasanya mereka x terabai, sbb sama2 dgn hb jgk curahkan segalanya pd mereka, sbb kuantiti bukan lah segala2, kualiti yg penting sekali kan... Skrg kalau nak stop pun melangut jgk kat rumah, nak kejar ilmu dunia akhiratpun asal pandai membahagi masa, insyaAllah..

    Eh berbalik kpd ikan terubuk ni, adik ummi baru ni pergi sarawak, bwk balik ikan terubuk masin rasanya tuh (*biasalah kan..x bukak pun lgk..hehe), selain goreng nak masak apa ni Along eh....hehhee, kalau yg fresh leh gak masak mcm2 kan.. :))

    ReplyDelete
  7. cian nye Along kena stayback sampai lewat malam. Dulu time kita keja pernah juga terjadi bila ada masaalah cargo and kastam mmg letih dan takut untuk pulang lewat tapi terpaksa. Apapun take care ye.

    ReplyDelete
  8. salam along.. lamanya ita tak makan ikan terubuk.. sedap tu.. kalau makan mata kena besar sebab nak asing tulang.,,

    ReplyDelete
  9. sedapnya along.. suke ratah2 ikan cam ni...

    ReplyDelete
  10. wahh.alongggggggggggggggggggg!!ikan terubuk febret aiii taw...

    ReplyDelete
  11. Salam Along,
    Alahai kesiannye bila habis kerja lewat mcm tu sekali. itulah, pengorbanan namanya. Semoga Along terus sihat dan bahagia disamping keluarga. Penat2 pun masak tetap kena masak kan Along. Memang menu2 cepat siap ni membantu :)

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)