Search my Blog

Friday, November 18, 2011

Peanuts & Ikan Bilis Sambal (Again)

Three packs of Peanuts & Ikan Bilis Sambal on the way to Netherlands for my dear friends, Ja, Sheh Hwa & Jeff who helped me to carry. Enjoy.....!

Recipe was posted earlier on here but reposted herewith again with BM translation.

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
250g Ikan Bilis (local anchovies)
250g Peanuts
1/2 cup Oil
1 cup Chilli Paste
10 Shallots*
1 cm Belachan* (* blend)
1 tsp Tamarind - add water to squeeze juice
2 tsp Sugar
Salt

METHOD:
1. Heat up oil & deep fry Peanuts until crispy. Put aside.
Deep fry Ikan Bilis until crispy. Put aside.

2. Stir fry chilli paste & pounded ingredients until fragrant.
Add in tamarind juice, salt & sugar.
Cook until sambal is dry.
Add in fried Ikan Bilis & peanut & mix well.

3. Cool and store in an air-tight container to ensure peanut & Ikan Bilis remain crispy.
Can be served with white rice or bread.
This can last for a month in room temperature.
********************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Along dah banyak kali tunjuk Sambal Kacang & Ikan Bilis ni. Along buat ni setiap tahun untuk bersahur di bulan Ramadhan dan juga untuk hadiah kat kawan2 yang jauh. Kali ni buat untuk hantar ke Holand. Resepi dah ada sebelum ni kat sini tapi kali ni, Along buat terjemahan BM pula.

Sambal Kacang & Ikan Bilis

BAHAN2:
250g Ikan Bilis (local anchovies)
250g Kacang Tanah
1/2 cwn Minyak
1 cwn Cili Mesin
10 ulas Bwg Merah*
1 cm Belacan* (* blend)
1 st Asam Jawa - campur sedikit air
2 st Gula
Garam

CARA2:
1. Panaskan minyak & goreng kacang sehingga rangup. Angkat & ketepikan.
Goreng Ikan Bilis ehingga rangup. Angkat & ketepikan.

2. Tumis cili mesin & bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan air asam jawa, garam & gula.
Masak sehingga sambal kering &masukkan kacang & ikan bilis tadi.
Gau sehingga rata.

3. Setelah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.
Hidangkan dgn nasi atau roti.
Sambal ni tahan sehingga sebulan pada suhu bilik.

7 comments:

  1. salam along.. ni kalau makan dengan nasi panas tak yah lauk lain dah .. suami ita suka sangat ni

    ReplyDelete
  2. Assalam Along,sambal bilis kering gini mmg tahan lama kan,sedap lak tuh,dulu2 duk asrama mak selalu watkan n bawa g asrama,kalo lauk kat asrama xsedap,mkn jerla ikn bilis ni,hihi..

    ReplyDelete
  3. Along, jauhnya sambal tu nak terbang..... agaknya boleh x lencongkan satu pack ke Shah Alam? nampak sangatlah yummy! bertuah kawan2 Along tu!

    ReplyDelete
  4. aslmkum along.. bertuahnya kwn along tu.. kcg ni mmg sedap .. klau masa sek rendah dulu ini lah makanan ringan kita .. ada kwn jual sembunyi2 kt sek.. takut tauke kantin marah.. jual dlm kelas.. masa cikgu ajar kita pun curi2 makan dlm kelas.. hahaha.. seronoknya masa tu..

    ReplyDelete
  5. Juwita, Zaliedana,
    Wsalam. Betul betul betul.... Time tak selera nak makan, lauk ni lah yg best pekena dgn nasi panas.

    KakRose,
    hehehe... ramai yg dok kecek... tunggu Along senang2 nanti Along buatkan ya...masuk list-to-do ni.

    dZana,
    Wsalam. Kelakor ler.... sekarang ni budak nakal ni jadi cikgu lak... hehehe

    ReplyDelete
  6. Salam... tahan lama yer...tp kan, kalo buat takde nyer tahan sampai seminggu, buat kudapan depan tv jer... sehari jer dh licin...

    ReplyDelete
  7. Beruntungnya kawan Kak Alongroz tu.. kadang2 pemberian yg datang dari kawan baik membuatkan kita rasa dihargai sangat

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)