Search my Blog

Wednesday, November 16, 2011

Telur Rebus Mata Kerbau (Poached Egg)

Following yesterday's entry, herewith method & tips to make a nice shaped poached egg.

By: Roz@HomeKreation
Source: Majalah Sedap

How to make nice round poached egg....
1. Place a lot of water in a wok. 
Add in a tbsp vinegar & 1 tsp Salt. Let it boil.
2. Break an egg into a small bowl.
Pour the egg into a ladle.
3. Slowly lower the ladle into the boiling water & let it cook to your preferred degree.
4. Lift out the ladle from the water & scoop the egg out from the ladle. 
Serve.
************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kelmarin Along tanya, kot2 lah ada yg minat nak belajar buat Telur Mata Kerbau versi rebus, tak sangka pula ada yg berminat. Jadi hari ni, Along sambung lah cerita seterus nya.... Along guna gambar yg mana ada drpd kelmarin - nak buat step-by-step, kang siapa pula nak makan telur ni memalam....

Cik Cek, Zana, Melly Octaviana, Edazman & Nur..... Kalau tak paham, tanya jer ya.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Majalah Sedap

CARA2 MEMASAK TELUR REBUS MATA KERBAU:
1. Masukkan air yg banyak ke dlm kuali & campurkan 1 sb cuka & 1 st garam. Masak sehingga air menggelegak.
2. Pecahkan sebiji telur ke dlm mangkuk kecil.
Tuangkan telur ke dlm senduk.
3. Dengan perlahan2, celupkan senduk itu ke dlm air menggelegak tadi.
4. Bila telur sudah masak seperti yg di inginkan (1/2 masak ke atau 3/4 masak), keluarkan senduk dari air & cungkil telur dengan sudu.

Tip supaya telur tak melekat kat senduk, celup senduk dlm air yg panas tu sebelum tuangkan telur ke dlm nya.
In the process of cooking

Egg is ready!

 
Half-cooked poached egg

19 comments:

  1. Dah pun ready resipi poached egg ni... Give me a Five! High Five!

    ReplyDelete
  2. Cicah garlic bread..sedapnya.Dah lapar la pulak!

    ReplyDelete
  3. ohh.. i see.. thanks kak for sharing, my kids like to eat telor rebus,I'll try to make this for her, harap harap menjadi lah..hehe

    ReplyDelete
  4. Along....
    Kak cek dtg ni nak masuk kelas belajo buat poached egg...timakasih cikgu Along.....ni kak cek bwk pengeras setalam dulu kuih seri muka...setalam lagu masuk buku dulu ek...kena praktikkan yg along ajo..camana nak buat kuih serimuka tak kena badai tsunami lagi...he he...
    Ape2 pun tq Along for the tips yg sgt berguna...nanti kak cek ikut petua2 yg along sarankan tu...:D...sayanggggg Along....

    ReplyDelete
  5. wahhh comeyynyaaaaaa....i likeeee...

    ReplyDelete
  6. Walaa comel telur jika masak camnie.Saya pernah cuba buat camnie tapi tak add cuka patut tak cantik macam along buat nie. Hihi along terima kasih ...nice info

    ReplyDelete
  7. pasni dah x yah goreng telur :)

    ReplyDelete
  8. Assalam along,
    thanks for sharing ..memang sesuai betul telur ni makan dengan kacang phool..lagilah kalau buat 3/4 masak memang best..very healthy pun ya..

    ReplyDelete
  9. Along, tak melekat ke, telur tu kat senduk?...susah gak nak kuarkan?...

    ReplyDelete
  10. Nurwin Heny,
    Here are two high Five...! Hope you try soon.

    Puan Ros,
    Yes, memang best kalau cicah dgn garlic bread!

    Melly,
    You can adjust telur kuning tu nak masak tahap mana....

    CikCek,
    Amacam, paham tak cikgi Along ngajor ni...
    Walaaa.... cayannnng nya dgn Cik Cek kasi kuih setalam... mmmuah2.

    MatGebu,
    Kalauy Mat yg buat messsti gebusy kan kekawan... hehe

    Nazrah,
    Yalah, senang jer tak payah susah2 kalau buat half-boiled egg dlm cengkerang kan tak nampak masak nya camna kan...

    ChikMi,
    I like you too....ngeh ngeh ngeh

    Citarasaku,
    Cuka tu buat telur cantik berkilat. Selamat mencuba...

    Zalia,
    Betul3... hehe

    Ayu,
    Wsalam. You are welcome.... miss you, lama tak nampak!

    Edazman,
    Along dah pdate tip utk Eda kat respi tu, tengok ya.

    ReplyDelete
  11. Salam. Thanks kak.. Kalau akak tak ajar, sampai bila pun Nur tak tahu. Bagus cara ni, tak guna minyak langsung... Sayanggg Kak Alongroz. Erm lama x dengar khabar Liana... Rindu la plak kat dia.. ;)

    ReplyDelete
  12. along..nnt nk try..tq along share disini..cayang along...muahhh!!!

    ReplyDelete
  13. salam,
    bole bgtau macam mana nak goreng ayam tanpa guna minyak..

    -iza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Iza.
      Nak goreng ayam tanpa minyak kena guna ayam yg berkulit dan masak atas kuali non-stick. Ayam nya pula biar betul2 kering (lap dgn kertas) dan hanya di lumur garam & serbuk lada.

      Delete
  14. Salam. dah lama nak belajar buat poach egg. Thanks for sharing.

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)