By: Roz@HomeKreation
Idea from: PnRos@SinaranMenu
Below recipe is the way I made mine
INGREDIENTS:
1 packet Kawanku Pratha
1 can Tuna in Water
1 Red Chili
1/2 Big onion
1/2 Kasturi Lime
2 tbsp Mayonaise
Parmesan Cheese
Cheese Slices
1 Egg
METHOD:
1. Drain tuna & mashed.
Add in sliced chili, chopped onion, lime juice, mayo.
2. Slice each pratha into 4 sections.
Place a tsp of tuna filling, sprinkle parmesan cheese & seal edge to shape into a horn.
Cover opening with a tiny slice of cheese.
3. Brush top with beaten egg.
Bake 190C for 15-20 minutes.
*****************************************
Buat kudapan di waktu pagi, petang atau pun pada bila2 masa. Sesuai juga utk di hidangkan kpd tetamu. Along buat comel2, senang nak ngap... 10 biji pun tak terasa...hehe. TQ Pn Ros atas idea yg best ni, se isi keluarga memuji!
Idea from: PnRos@SinaranMenu
Resipi di bawah ni Along dah ubah-suai sedikit mengikut citarasa & cara sendiri
BAHAN2:
1 bungkus Pratha Kawanku
1 tin Tuna in Water
1 bj Cili Merah
1/2 bj Bwg Besar
1/2 bj Limau Kasturi
2 sb Mayonaise
Parmesan Cheese
Kepingan Keju
1 bj Telur
CARA2:
1. Tapis air tuna & di lecek.
Gaulkan cili hiris, bwg besar dadu, jus limau & mayo.
2. Potong setiap roti pratha kpd 4 bahagian.
Letakkan sesudu inti tuna, tabur sedikit parmesan cheese & lekatkan tepi kiri kanan pastri membentuk tanduk.
Tutup bahagian depan yg terbuka dgn kepingan kecil keju.
3. Pukul telur dgn garfu & sapu atas roti.
Bakar 190C selama 15-20 minit.
Best ni along ,nantibuleh tiru idea Kak Ros Sinaran ngan along
ReplyDeleteSalam along cayang!!! macehhh bwkkan kita tuna horns ni tadi tp mcm tak cukup kena buat ni along :D guna sardin sedap hihihi... klu bebudak bg tuna :D
ReplyDeletealong, roti pratha tu roti canai ke? :)
ReplyDeleteSalam Along,
ReplyDeleteMemang nampak best roti tuna ni, bila ada cheese macam tu lagi best.
siap ada cheese lagi..
ReplyDeletesedappnya tuna tu...
AS'salam Along
ReplyDeleteNampak lama dah resipi ni, sebab tak buat asik lupa nak sambar prata jenama Kawan ni kat pasaraya..hehehe.
Long..comelnya puff tuna ni, kalau versi lain inti dia okey kan, sebab anak2 ct sardin ni payah sikit nak masuklah..hehehe
kalau makan dengan tuna ni kompom sedap
ReplyDeleteSenang dan cepat dimasak dan sedap dimakan....emmmm....nak buat jugakla nanti...:)
ReplyDeleteSalam along....dah bau sampai ke rumah kita. Hmmm mesti sedap mesti kena try kat dapur expecially bila ada tetamu yang datang secara tiba tiba...nah senangkan boleh sediakan dgn cepat.
ReplyDeleteLapo perut terus. Inti tuna pulak tu Heee...
ReplyDeletemmg gojes la idea ni...thanks 4 sharing
ReplyDeleteSalam Along.dah 2 3 hari kak ros tak berblog.bussy sangat.Good semua org suka.Kat rumah kak ros dah selalu buat.Banyak mana buat pun boleh habis.
ReplyDelete