Search my Blog

Tuesday, January 1, 2013

Quick Banana Muffins (Again)

 Tomorrow will be Liana's first day in school.... so I baked this simple & quick Banana Muffins for her bento. She loves the colorful beads and adding that will help to attract her appetite. Moreover, I made them tiny size... My head has been spinning for a week... luckily this recipe is so simple & still managed to bake this after dinner.

This is my favourite recipe for banana muffins and made it so many times already. It is so easy, never failed, soft and delicious.

 The recipe was posted here before but reposting herewith again including the BM version. This time I used brown sugar instead for different aroma.

By: Roz@HomeKreation
Makes 42 tiny pieces or use bigger cups
INGREDIENTS:
170g Mashed Ripe Bananas
¾ cup Sugar / Brown Sugar
1 Egg - slightly beaten 
⅓ cup Melted Butter
1 tsp BP*
1 tsp BS*
½ tsp Salt*
1½ cup Flour* (* sifted) 

METHOD:
1. Place bananas & sugar in a bowl & mix until combined.
Add in egg & butter gradually while mixing.
Fold in dry ingredients* gradually until well mixed.
2. Spoon into muffin cups/tin.
Sprinkle colorful beads.
3. Bake at 180C for 15-20 minutes (depending on cup size).
*********************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Dalam dok pening2 pun sempat juga Along geduk2 kat dapur selepas makan malam tadi.... siap lah muffin pisang yg comel2 ni untuk bawa bekal sekolah Liana esuk. Along tabur manik warna-warni kesukaan Liana. Esuk hari pertama Liana menjejakkan kaki ke sekolah baru.... harap2 dia dapat biasakan diri

Muffin pisang ni Along ada tayang lama dulu kat sini dlm BI. Ni antara resipi yg Along selalu buat sebab memang gebu, lembut & sedap. Lagi pun buat nya amat mudah, tak banyak remeh - dalam pening2 pun Along boleh buat. Tapi kali ni Along guna gula perang supaya aroma nya lebih harum.

By: AlongRoz@HomeKreation
Bilangan: 42 ketul kecil
BAHAN2:
170g Pisang
¾ cwn Gula Kastor / Perang
1 bj Telur - di pukul sedikit
⅓ cwn Mentega Cair
1 st BP*
1 st BS*
½ st Garam*
1½ cwn Tepung Gandum* (* ayak sekali) 

CARA2:
1. Lecek pisang & gula sehingga hancur.
Masukkan telur & gaul sebati.
Masukkan bahan2 ayak* sedikit2 sehingga sebati.
2. Sudukan ke dalam cawan kertas.
Taburkan manik berwarna.
3. Bakar 180C selama 15-20 minit ( bergantung pada saiz) sehingga masak.



10 comments:

  1. along, untuk faa yang nak berperang final exam 3.1.13 ni ada bekalan tak?nak juge..hehe

    btw, nampak sedap sangattttt...

    ReplyDelete
  2. Wah Liana dah sekolah ye... Best dapat makan bekal muffin pisang yang cute dan sedap... Selamat Tahun Baru kak..

    ReplyDelete
  3. Bak gee nak 2 ketul... lapar perut hujan2 begini...

    ReplyDelete
  4. Happy new year Along...awal2 dah tayang muffin, semangat tahun baru ni.

    ReplyDelete
  5. mak budak pun teringin nk buatla..slmt bsekolah ok

    ReplyDelete
  6. Pstt Cm nak masak muffin ni besok ya :)punggah resipi dulu ..bai bai

    ReplyDelete
  7. Love to have some,super attractive muffins.

    ReplyDelete
  8. Salam Along,
    baru semalam ogyep baked Cake Pisang... may b later baru dapat nak post entry.. mula2 ingat nak buat muffin, pas tu rasa malas pulak nak menunggu.. baked 1 whole cake aje la..

    ReplyDelete
  9. tumpang tanya...bp bs tu apa

    ReplyDelete
  10. tumpang tanya...bp bs tu apa

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)