Original By: Roz@HomeKreation
Size: 8" square
INGREDIENTS:
1 packet / 13g Agar-Agar or Jelly Powder
1100ml Water
220g Sugar
1 can / 400g Ideal Milk*
1 small Egg* (* combine)
(Note: You can skip the egg if you like but will make it less rich)
1 cup Milo Powder
1 tbsp Cocoa Powder
150g Salted Cheese Biscuits / Marie Biscuits
METHOD:
1. Dissolve jelly powder in water & boil.
Add in sugar and stir to dissolve.
Add in milk & egg mixture.
Add in milo & cocoa powder.
Stir until well mixed.
2. Arrange a layer of biscuits in a container.
Pour in thin jelly mixture, just enough to cover the biscuits.
Repeat process until all biscuits and pudding mixture is used up.
Biscuits will eventually float to the surface.
3. Cool at room temperaure until pudding is set.
Chill in fridge.
BAHASA MALAYSIA VERSION
Ini Along nak kongsikan satu lagi resipi puding rekaan Along sendiri. Along rasa pudding ini amat sedap sekali & setanding dengan resepi2 puding yang Along perkenalkan sebelum ni yang agak meletup2 di alam web dan pasaran sekarang seperti Milo & Oreo Pudding, Cheese Pudding, Horlicks Pudding dan banyak lagi resipi2 puding yang Along telah perkenalkan sebelum ini. Bagi peminat dessert, jangan lupa mencuba resipi yang amat enak ini.... rasa yang kaya dengan lemak kecoklatan nya dan di lapisi dengan susunan biskut menjadikan gabungan yg amat istimewa.
Original By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
1 bungkus / 13g Serbuk Agar-Agar
1100ml Air
220g Gula
1 tin / 400g Susu Ideal*
1 bj Telur saiz kecil* (* campur)
(Note: Kalau tak suka telur boleh skip tapi puding akan rasa kurang lemak)
1 cwn Serbuk Milo
1 sb Serbuk Koko
150g Salted Cheese Biscuits / Marie Biscuits
CARA2:
1. Larutkan serbuk agar kedlm air & masak sehingga mendidih.
Masukka gula & kacau sehingga larut.
Masukkan campuran susu & telur & kacau sebati.
Masukkan milo & serbuk koko & kacau sehingga larut.
2. Susun satu lapisan biskut ke dalam bekas.
Tuangkan satu lapisan agar2 cukup untuk meliputi biskut tersbut.
Ulangi proses melapis biskut & agar2 sehingga habis.
Lapisan biskut akan timbul ke permukaan bila selesai melapis.
3. Sejukkan di suhu bilik sebelum di sejukkan dalam peti-sejuk.
perh...mengancam batik pudding tu...
ReplyDeletesesuai juga kan buat tuk raya nnti...
TQ along share resepi
Salam Ramadhan kak... time raya kalau buat mamang confirm habis dulu ni..
ReplyDeleteSedap nampak cantik lak tu sayang lak nk makan nyer kan.
ReplyDeleteI dont mind inviting myself to ur place to enjoy this delicious pudding.
ReplyDeletetq along.. share resepi ni, nanti boleh buat utk iftar petang ni..
ReplyDeleteMemang mengancam.. Selamat Hari Raya buat Kak Alongroz sekeluarga..
ReplyDelete