By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 pc of Liver - sliced to bite size
3 Shallots*
1 clove Garlic*
1" Ginger* (* blend)
1 tbsp Faiza Bukhari Spice Powder
1 Big Onion - sliced
1 Lemongrass - bruised
1 Tomato - cut
Salt
METHOD:
1. Heat up 1 scoop of oil & stir-fry the blended ingredients* & lemongrass until fragrant.
Add in Bukhari spice powder & stir-fry few more minutes.
Add in salt, liver and stir-fry until it is cooked.
Add in onion & tomato & cook few more minutes.
2. Serve with rice.
Stir-fried French Beans with beef liver |
BAHASA MALAYSIA VERSION
Sekali-sekala makan hati lembu takpa... jangan selalu2 sebab kandungan kalori yang tinggi. Kali ni Along cuba masak dgn rempah bukhari dan hasil nya sedap. Rempah bukhari ni warna nya gelap & agak pedas, sedap makan dengan nasi dan sesuai di hidangkan di bulan Ramadhan untuk menambahkan tenaga.
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1 keping Hati Lembu - hiris kecil
3 ulas Bwg Merah*
1 ulas Bwg Putih*
1" Halia* (* blend)
1 sbRempah Bukhari Faiza
1 bj Bwg Besar - hiris
1 btg Serai - ketuk
1 bj Tomato - potong
Garam
CARA2:
1. Panaskan beberapa sudu minyak & tumis bhn2 yg di blend* sehingga wangi.
Masukkan rempah bukhari & kacau sebentar sehingga naik minyak.
Masukkan garam, hati lembu & kacau sehingga hati empuk.
Masukkan bwg besar & tomato & masak sebentar lagi sehingga layu.
2. Hidangkan dgn nasi.
I love beef liver but dont know how to cook them :) so thanks for the recipe
ReplyDelete