By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 packet 7" square Spring Roll Pastry
1/2 Cucumber*
1/2 Carrot* (* shredded)
Bean Sprout
1 Red Chili**
1 clove Garlic**
1 Shallot**
1 tbsp Dried Shrimps** (** pounded)
Salt
METHOD:
1. Heat up 2 tbsp oil & stir-fry the pounded ingredients** until fragrant.
Off fire, add in all the shredded vegetables & salt and mix well.
2. Wrap vegetable filling & roll.
3. Once all the rolls are ready, deep fry until crispy.
4. Serve with Thai chili sauce.
Crunchy vegetable filling! |
BAHASA MALAYSIA VERSION
Buat popiah ni sebab teringin & tak puas makan waktu kat New York bulan lepas. Along buat ni pun dah berapa minggu lepas tapi tak sempat nak ke udara kerana kesibukan selalu pulang lewat dari kerja. Nak popiah yang sedap, letak sayur tu banyak2 sikit biar gemuk gitew baru best.... lepas tu di goreng rangup, makan panas2 cicah dengan sos Siam.... woooo... terangkat....hehe.
Along letak sayur ikut apa yang ada jer... Along cuba kali ni letak timun... sedap rangup inti ni.
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1 bungkus Kulit Popiah
1/2 bj Timun*
1/2 bj Karot* (* hiris bilis)
Taugeh
1 bj Cili Merah**
1 ulas Bwg Putih**
1 ulas Bwg Merah**
1 sb Udang Kering / Geragau** (** tumbuk)
Garam
CARA2:
1. Panaskan 2 sb minyak & tumis bahan2 tumbuk** sehingga wangi.
Tutup api, gaulkan sayuran sehingga sebati.
2. Balut inti sayur ke dalam sekeping kulit popiah & buat sehingga habis.
3. Goreng popiah dgn minyak dalam sehingga rangup.
4. Hidangkan dgn sos cili Siam.
Salam Along ,
ReplyDeletepopiah sayur ni mmg kegemaran kami sekeluarga , bagus utk galaka anak2 kecil sukakan sayur.
Wsalam Kak Nita, Along pujuk gak Liana makan ni tapi susah nya nak ajak dia makan sayur... leh2 mak bapak yg konyang....hehe
Delete