BAHASA MALYSIA VERSION
Sedap masak Bali ni.... haruman serai, daun limau dan daun kari memang kuat.... sesuatu yg baru untuk di cuba... tapi tak boleh buat kerap sangat masakan seperti ini.... sesuai untuk hari raya atau hidangan untuk tetamu.
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: MamaDee@KongsiResipi
Resipi di taip semula utk mudah rujuk
BAHAN2:
8 ketul Ayam
6 ulas Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1 sk Serbuk Ketumbar*
1 sk Jintan Manis*
1 sk Jintan Putih*
2 btg Serai* (* blend)
1 btg Serai - di ketuk2 sb Serbuk Kunyit
Kicap pekat
Cili kering
1 tangkai Daun Kari
3-4 helai Daun Limau Purut
1 Asam keeping
Garam dan gula
CARA2:
1. Perap ayam dgn bahan2 blend*, kunyit dan kicap pekat.
2. Goreng ayam sehingga masak & masukkan lebihan perapan tadi, daun kari, daun limau purut, serai ketuk, asam keeping, garam & gula.
Masak sehingga kering dan Wangi.
3. Hidangkan dengan nasi atau pulut.
No comments:
Post a Comment
Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)