Apart from Bubur Pedas I made Cucur Udang (on request fr hubby & kids) and Pumpkin Pie Brownie. Will share Pumpkin Pie Brownie recipe later when I can find more time.
I've posted this earlier here & here before. Anyway, herewith BM translation with slight modification.
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
300g Daging Lembu / Ayam - potong kecil2
200g Kulit Lembu / Tendon - potong kecil & rebus ehingga lembut
200g Udang (optional)
5 sb Cilli Pes
5 ulas Bwg Merah*
3 ulas Bwg Putih*
1cm Belacan* (* tumbuk)
1" Halia - ketuk
1 mangkuk besar Santan
1" Halia - ketuk
1 mangkuk besar Santan
1 keping Sayur Tahu Kering**
Cendawan Kering**
Kulat Hitam** (** rendam sehingga kembang & potong kecil2)
Sayur Midin***
Putik Jagung***
Kcg Panjang***
Terung***
1 biji Kentang***
Karot***
1-2 helai Daun Kunyit***
Daun Singkel***
Daun Kesum*** (*** hiris halus / potong kecil)
4 sb Minyak
4 sb Minyak
Garam
CARA2:
1. Panaskan minyak & tumis bhn2 tumbuk*, pes cili & halia sehingga wangi.
Masukkan bumbu & kacau sebentar.
Masukkan daging/ayam & masak sehingga empuk.
Masukkan santan & biarkan menggelegak.
Masukkan garam & sayuran yg agak keras - masak sehingga lembut.
Masukkan sayuran yg lain & masak sehingga sebati rasa.
2. Hidangkan untuk di nikmati begitu sahaja ataupun dgn nasi & lauk-pauk lain.
NOTA:
Bumbu Bubur Pedas tu di buat daripada beras yg di goreng dgn rempah dan kemudian di kisar kasar. Ia nya memberi haruman dan perisa yg unik kepada Bubur Pedas dan juga amat mengenyangkan.
Assorted vegetables used for making Bubur Pedas (I forgot to buy carrot, so less colorful) |
salam alonggg!! dtg pagi2 niii nak mintak apa ya? hihihi nak bwkkan lauk sahur pun tak de mkn kurma jerrr :D tgk bubur pedas along nii ngidam pulak! tp ada pulak lah bhn2 bernama PEKET hihihi.... mana liana? sihat tak liana, pelukkan tuk kita ya :D
ReplyDeletesalam along.. selamat berpuasa... sedap nampak bubur ni boleh masuk list sebab pedas2.... mana nak dapat pka peket macam ika kata tu..:(
ReplyDeleteAs salam along....daun sinkel tu camana rupa dia...first time dengar nama daun.
ReplyDeleteGoogle.. daun bebuas..
Deletemas tak pernah makan lagi bubur pedas gini...
ReplyDeletesedappnya tengok....
Along, something different.... x pernah makan tp tengok bahan tu macam sedap jer... kalau dekat leh la mintak nak merasa... eh! x malu ke?
ReplyDeleteFirst time mck dengar bubur pedas ni, something different. Selamat menyambut bulan ramadhan yg mulia ni
ReplyDeleteermmm...tak pernah mkn bubur camni, biasa mkn bubur lambuk jer... boleh cuba ni
ReplyDeleteMacam best le kak. Tak pernah makan pun.
ReplyDeleteSelamat menjalankan ibadah puasa buat akak dan keluarga.
assalam along..
ReplyDeletebubur pedas sememangnya sedap! dah pernah masak sekali dulu.. bumbunya pemberian kenalan yg pernah menempah kuih dengan saya.. masih ada sebungkus lagi.. nnt bolehlah buat lagi.. bila makan bubur pedas ni.. teringat2 akan bubur lambuk terengganu version sebab ada pucuk midin kat dlm tu... bubur lambuk tu pun juadah yg sinonim dengan bulan puasa... mmg best.. dua2 saya suka..
p/s: dah cuba kuih ketupor... nnt ada masa sy update ye.. husband suka sebab kurang manis katanya.. hehe.. thnaks ye along..
nampak sedap bubur tu long.... x pernah rasa :( mehla semangkuk, long...
ReplyDeleteIjayuji,
ReplyDeleteWsalam. Malam kemarin tak bawa apa2, malam ni jangan lupa pulak tau...hehe. Laaa.... 1 peket tu makna nya 1 bungkus lah... bukan nya nama bhn...kikiki. Liana say mmmmuah2 utk AuntieIka.
Juwita,
Wsalam. Laaa ni sorang lagi, nanti Along update "peket" jadi "bungkus" senang paham...hehe. Bumbu Bubur Pedas tu cuma ada di jual kat Swk musim pose2 ni...
Noor,
Wsalam. Daun singkel atau Pucuk Buas leh tengok kat sini: http://homekreation-recipes.blogspot.com/2010/10/kerabu-pucuk-buas.html
Mas,
Sedap tau, kena jer dgn selera org Semenanjung... nanti kta cari tauke yg nak promote bumbu ni... hehe
KakRose,
Mmg different & unik tapi sedap - kemarin Along kasi my colleague yg baru sampai dari Semenanjung rasa, dia pun cakap sedap.
MakcikKantin,
Selamat Berpuasa & Ramadhan Kareem to makcik sekeluarga.
Gee,
Rasa nya tak sama langsung cam bubur lambuk tau. Tapi dua2 pun sedaaap...hehe
KakSam,
Maceh, Selamat Berpuasa kpd KakSam sekeluarga juga.
Madiha,
Wsalam. Eh, kat Semenanjung pun ada Midin ke? Bubur Lambuk dak masuk list, insyaallah nak buat blan pose ni. Sama2, tq sudi cuba kuih tu
Fiza Nordin,
Alaa.... cayang oi, dah abis ler... next time jgn dtg sampai Kucing je tau, datang Miri dapat lah Along buatkan.... hehehe.... mmmmuah2.
Assalamualaikum Along, nyaman jak rupa bubur pedas kitak ya..mintak sikit...p)..unfortunately my mum is not a fan of bubur pedas so mun kamek ingin pun I just have to buy from bazaar ramadhan..:(....
ReplyDeleteTqs to Madiha sbb sudi mencuba resepi Ketupor kamek..p)
Nur68,
ReplyDeleteWsalam. Molah sendiri sik sama cam nak di jual di bazaar, kamek kemaruk makan bubur pedas tuk...hehe
Ramai juak yg dah mencoba kuih ketupor ya... maceh Nur.
Along,
ReplyDeleteI grew up watching my late Pak Nek molah rempah bubur pedas, resepi rempah bubur pedasnya mak ada simpan, insyallah kelak kamek share ngan kitak..as he was staying with us after my grandmum passed away, byk lah resepi org2 lamak nya turunkan dgn my mum(masa ya kamek sik minat nak tauk..) teringat lagik aruah akan nutuk rempah2 dlm lesung kayu yang besar ya(biasanya pakei org nutuk belacan)...kadang2 bila mak sik mok nanganya lelah nutuk cara manual, what she did was, she would blend the whole thing...itupun kenak marah aruah..hehe, nya madah sik nyaman makei blend, nyaman gik ditutuk...
sorila Along, panjang juak cerita kamek..peliknya mak kamek nang sik suka makan bubur pedas w/pun bapaknya pun molah...aleh2 cucu nya yg minat...
Alhamdulillah happy to hear that rami yg dah coba molah ketupor ya...am sure mum would be happy too...
Nur68,
ReplyDeleteKelmarin Along dinner kat hotel. Bubur pedas siya sik nyaman, teruk gilak... sik sama cam homecooked.
Banyak juak respi keluarga kitak, cuba lah buat Nur supaya sik hilang mcm ya jak. Ney tau kelak boleh bisness jual bumbu bubur pedas ya...hehehe. Tapi mun zaman kita, mmg sik maok main tutuk2, blender jak senang kan....haha. Maok juak kamek mun kitak maok share respi, dapatlah makan bubur pedas anytime, sikboh nunggu bulan puasa baru dapat meli bumbu ya.
Selamat Berpuasa to you & famili. Mmmmmmuah2 cayang.
Dear Along
ReplyDeleteInsyallah, I would gladly share the recipes with you once I've managed to compile them. Sayang resepi orang2 lamak tenggelam gia ajak kan.
Sama2. Selamat bersungkei to you and family...p)
azah mohamad
ReplyDeleteprlu letak air x?? or guna santan je...ingin nak buat tapi x pandai...pandai mkan je...
ReplyDeleteAs salam..Along..mun daun singkel xda..x payah taruh ok x rasa?.then area KL mana nak cari mumbu macam ya..hehe
ReplyDelete