Search my Blog

Monday, September 19, 2011

Lychee Jelly II (Agar-Agar Laici II)

 Hello everyone.... It has been many days since the last update.... I've been very busy preparing for our open house, entertaining guests as well as visiting others too.... Hari Raya in Miri is still up & run until end of Syawal (another one fun week to go) and hence very little time to rest and what more blogging.

By the way, sharing herewith the dessert that I made recently for the open house....
 This is a big portion and therefore you can reduce the recipe to half portion for smaller scale.

By: Roz@HomeKreation
The bottom layer is adapted from earlier recipe from here but used my own measurements
Idea for lychee flowers is from here
Size: 10" square
INGREDIENTS:
TOP LAYER:
1 packet (13g) Jelly Powder
1.5 liter Water (include lychee syrup) 
200g Sugar
1 can Lychee - cut around each lychee to form flower shape 
Red Color
BOTTOM LAYER:
1 packet (13g) Jelly Powder
1.3 liter Water
240g Sugar
1 can (400g) Evaporated Milk
1 can Lychee - blend lychee & syrup coarsely 

METHOD:
1. Prepare top layer first.
Arrange lychee on base of tin.

2. Boil jelly powder & water until dissolved.
Add in sugar & stir until dissolved.
Add red color & pour into the tin arranged with lychees.

3. Prepare bottom layer.
Boil jelly powder & water until dissolved.
Add in sugar & stir until dissolved.
Add in milk & blended lychee & let it boil.
Pour onto the first layer which has been slightly set.

4. Let is set at room temperature & chill.
Unmould & serve with the red layer on top.
*********************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Agar-Agar Laici
Buat untuk jamu kawan2 pada rumah terbuka Hari Raya.... Kalau nak buat untuk keluarga kecil, boleh separuhkan sukatan di bawah.

Lapisan bawah tu Along guna idea drpd sini tapi Along ikut sukatan sendiri.
Lapisan atas tu buat bunga2 idea dari sini
Saiz: 10" square
BAHAN2:
LAPISAN ATAS:
1 bungkus (13g) Serbuk Agar-Agar
1.5 liter Air (termasuk air sirap laici) 
200g Gula
1 tin Laici - hiris buah laici membentuk bunga
Pewarna Merah
LAPISAN BAWAH:
1 bungkus (13g) Serbuk Agar-Agar
1.3 liter Air
240g Gula
1 tin (400g) Susu Ideal
1 tin Laici - blend kasar laici & sirap

CARA2:
1. Sediakan lapisan atas dahulu.
Susun buah laici dalam acuan tin.

2. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga larut.
Masukkan gula & kacau sehingga larut.
Masukkan pewarna merah & tuangkan ke atas buah laici tadi.

3. Sediakan lapisan bawah.
Masak serbuk agar2 dgn air sehingga larut.
Masukkan gula & kacau sehingga larut.

Masukkan susu & laici blend, kacau sehingga mendidih.
Tuangkan keatas lapisan pertama tadi yg sudah mengeras sedikit.

4.Biarkan agar2 keras di suhu bilik & sejukkan.
Hidangkan dgn lapisan merah di sebelah atas.

20 comments:

  1. cantiknya along bunga bunga lychee tu, raya sakan ye.

    ReplyDelete
  2. tergoda tgk puding lychee tu....

    ReplyDelete
  3. tengok jelly ni hati pun berbunga2 nak makan. :)

    ReplyDelete
  4. cantiknya jelly tu along.. tak terpikir nak gabungkan resipi puding laici tu dgn jelly.. nor save resipi ni ya.. kut2 nak buat one day :) tq ..

    ReplyDelete
  5. Wah cantiknya Roz.Pasti nyaman tekak kalau makan musim panaskan

    ReplyDelete
  6. as-salam
    cantik dan menarik jelly tu...gojesss!!!

    ReplyDelete
  7. Salam..Akak..kreative sungguh bunga laici itewwwww..nampak menarik...

    ReplyDelete
  8. Salam. Hi Kak Alongroz, cantiknya bunga laici.. Nur save resepi ni, bila2 nanti nak cuba buat. Kreatifnya akak ni.. :D

    ReplyDelete
  9. Fantastic and delicious looking jelly..

    ReplyDelete
  10. slm rindu along.. lmbt dtg open house along.. ada lagi ke jelly ni.. cantik bunga2 laici along..

    ReplyDelete
  11. makcikantin,
    Raya kan setahun sekali jer... tapi jeli ni anytime pun boleh buat.

    Azian,
    Kalau tergoda, kena lah buat nanti...hehe

    Deliah,
    hahaha.... you are right. I like the way you said it.

    Nor,
    Actually, Along nak buat banyak utk jamuan tapi pk2 baik ler di lapiskan jer dua macam, jadi lah camni.

    PnRos,
    Yes semua org suka mkn jeli, sejuk nyaman. Yg lagi best nya ada lak buah laici kat dlm boleh kunyah2...hehe

    ady,
    Wsalam. Thanks.

    Sue@Nenie,
    Wsalam. Senang jer nak buat bunga laici tu, lebih menarik drpd buat bulat2 kan.

    Nur,
    Wsalam. Buatlah nanti Nur, sure anak2 suka.

    Priya,
    Thanks my dear.

    dZana,
    Ala... Along & Liana pun windu... tapi skrg ni tak larat nak bw sangat... nanti kita datang bawa jeli ya.

    ReplyDelete
  12. As'salam Along

    Nice and beautiful looking jelly you have here dear, you gave me an idea already..heheh..insyallah kamek akan molah my version for my office's raya celebration next Monday...

    ReplyDelete
  13. going to make this attractive jelly mrhbn taman pd sabtu ni tqvm sharing

    ReplyDelete
  14. cantik tapi is wondering mcm mana nak potong supaya tdk mudah pecah sb ada laici...any good tip?

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah akhirnya buat sempena mjlis tunangan anak sedara,ramai2 kumpul bolehlah mkn sama2.Buat juga jelly pandan.Tumpang tanya ada tip tak supaya lapisan jeli laici tu tak tpisah?Saya keruk2 sikit dgn garfu sebelum tuang adunan susu tu tp masa terbalikkan lapisan tu slide tp sy ltk balik baik2lah.Mungkin saya tak basahkan loyang dulu sebelum atur bunga laici,tu bila dah renggang tepinya pun namun bottom tu mcm mlekat tak nak keluar2 drpd loyang.Mb i forced too hard to get it done,the layers grew apart.Tp definitely x give up utk cuba lg ;)Lupa nk bg tau,i buat 3loyang kecik bsr semua ada dgn satu adunan tu

    ReplyDelete
  16. maybe you can try using bekas with slopping sides so as when you turn out the puding it wont be a disaster..but tentu alongRoz ada tips lain jgn marah ok

    ReplyDelete
  17. Aini,
    Supaya lapisan tidak terpisah, lapisan pertama tu jangan sampai keras sangat sebelum di tuangkan lapisan atas. Along ada nyatakan kat atas iaitu "keras sedikit" / " slightly set" sahaja ataupun garu2kan dgn garfu pun boleh tapi cara ni agar2 lapisan atas mesti lah betul2 panas. Tapi risiko terpisah tetap ada jika handled too much sbb tu apabila di potong terus letak dlm pinggan hidang - jika salin2 bekas 2-3 kali memang senang terpisah walaupun sudah melekat dgn elok.

    Tak sure lak kenapa agar2 boleh melekat kat bekas sbb Along tak pernah kena... Aini cuba lah basahkan dulu bekas, mungkin boleh membantu. So far, Along guna bekas tin, bekas kaca, bekas plastik semua nya ok jer tak melekat pun bila tuang agar2. Along guna acuan yg kecil2 yg tak rata pun sama juga tak melekat. Pastikan bekas betul2 bersih, Along pun tak pasti lah Aini. Sorry to hear it did not work out so well.

    ReplyDelete
  18. thx 4 ur tips ,mmg akn cuba lg utk ry hj pula :)

    ReplyDelete
  19. Salam. Sy br jer cuba resepi ni. Br masuk peti ais. Hasilnya nnt tgk esok mcmana. Sy gunakn skill hiasan dlm resepi ni. Agar2 pulak sy guna ikut resepi yg tdpt pd paketnya utk kuantiti air. Sekadar berkongsi, sy byk buat agar2 yg berlapis. Alhamdulillah, semuanya ok. Tips yg sy boleh share:
    1. Sukatan air mesti ikut agar2 yg kita gunakan. Lain jenama atau jenis(serbuk atau bertali), lain sukatannya.
    2. Utk loyang, sy guna loyang 4 segi yg dh d lapik dgn plastik masakan supaya x payah terbalikkn agar2 nnt. Keluarkn aje dr loyang dgn cara tarik serentak. Lebihkn plastik supaya senang tarik keluar dr loyang.
    3. Setelah siap lapisan pertama, biarkn suam sikit. Cucuk2 dgn garfu. Kalau permukaan dh keras dan bila di cucuk xde cecair keluar (walaupun masih terasa bwhnya mcm gelembung air). Dh boleh masukkn lapisan atas.
    4. Cara masukkn lapisan atas. Pastikn lapisan atas tu dh suam sikit. Kalau panas mendidih, lapisan atas akn pecahkn permukaan bwh yg baru nk keras dn adunan akn bercampur. Tuang sesudu dua dulu dgn cermat. Tuang dgn sudu rapat dgn adunan. Jgn curahkn tinggi, nnt bercampur. Dh cover semua dgn sesudu dua dn adunan x bercampur, boleh tetuskn dgn senduk.
    5. Sy kurangkn 100 ml air utk adunan atas dr resepi asal sbb ikut pgalaman. Kalau lapisan atas tu kental sikit, mmg cantik dn melrkat elok. Seeloknya utk lapisan atas dn bwh, guna agar2 yg sama jenisnya. Kalau boleh sama jenama.

    Ini sekadar perkongsian mengikut pengalaman sy. Terima kasih byk kpd tuan rumah. Semoga Allah akn membalas segala kebaikan dr perkongsian ilmu ini.
    -hasni-

    ReplyDelete
  20. tq along,tq anonymous.Hari ni saya buat lagi dan berpuashati dgn warnanya lebih garang,lapisannya tak tergelincir wlp nak keluarkannya rumit sikit sebab tak alas plastik pun.Jika alas plastik,plastik mcm mana yg sesuai utk tahan kepanasan jeli tu.Plastik jernih yg buat bungkus makanan ringgan ke..tak kan cling wrap?Maklum acuan saya tu tebal sikit jadi agak sukar nak bend atau lentuk2kan dia sikit supaya jeli meluncur keluar.Agar2 ni memang muai jadi saya buat 1/2 adunan je kali ni.tq again

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)