The internet is slow... I need to get ready to work soon... I will update the English version later. Updating the BM version first due to so many request.
Fresh from oven.... not yet sliced |
Dah terbayang lama nak buat Kek Lapis Oreo yang hitam menawan..... Along ubahsuai resipi yg Along selalu buat tapi rasa nya kurang manis pada lidah Along lah walau pun hubby kata ok. Pada makcik2 & pakcik2 yg suka bitter sweet taste, kek ni sesuai sebab kurang manis gitew. Kek ni lembut dan lembab, harum dgn macam2 bahan2 nya.
Kek ni rupa nya seperti Kek Idola, kek yg amat popular di Sarawak tapi beda nya Along guna biskut Oreo. Kalau nak tengok Kek Idola (Along beri nama Mud Cake sbb tekstur nya yg lembab & kaya dgn rasa coklat), Along ada post kat sini dulu.
By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8.5"/9" persegi
BAHAN2 A:
10 bj Telur
16oz Mentega
1 gelas Gula Kastor (I'll add more next time)
1/2 gelas (60g) Tepung Hongkong#1
1/2 gelas (60g) Tepung Hongkong#1
1 cwn Susu Pekat
1 cwn Sekaya
200g Horlicks
1 sb Ovalet200g Horlicks
BAHAN B:
1/2 gelas (60g) Tepung Hongkong#2
BAHAN2 C: 1 gelas Tepung Biskut Oreo (ketepikan krim, blend biskut sehingga halus & sukat)
50g Cocoa Powder
100g Coklat - cairkan
CARA2:
100g Coklat - cairkan
CARA2:
1. Putar kesemua bahan2 A, kecuali mentega, dgn kelajuan tinggi sehingga kembang 2x ganda.
Masukkan mentega & putar lagi sehingga sebati.
2. Asingkan 6 cwn kecil, campurkan bahan B sehingga sebati.
Bahagikan kepada dua bahagian.
2. Adunan selebihnya di campur dgn bahan2 C sehingga sebati.
3. Ratakan 1 cwn kecil bahagian tidak berwarna & grill dgn api atas sahaja sehingga perang.
Lakukan sehingga tiga lapisan.
4. Ratakan 1 cwn kecil adunan Oreo & grill dgn api atas sahaja sehingga masak.
Ulangi sehingga habis kesemua adunan Oreo.
5. Ratakan 1 cwn kecil bahagian tidak berwarna & grill dgn api atas sahaja sehingga perang.
Lakukan sehingga tiga lapisan.
Nota:
Setiap lapisan hendak lah di tekan dgn penekan kek lapis sebelum
meratakan lapisan yg seterus nya supaya lapisan nya rata.